Броени часове преди в София да пристигнат лидерите на страните-членки на ЕС в "София Тех Парк", където е предвидена неформална вечеря, тече трескава подготовка. Домакин е премиерът Бойко Борисов, а поканата е на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На вечерята се очаква и върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

За неформалната вечеря на лидерите на ЕС зала "Джон Атанасов" е разделена на три. В първата зала ще бъдат лидерите на 28-те страни-членки на ЕС. Масата за вечерята е изработена от иновативен материал - риборн, който е от рециклиран картон. Той е супер лек, но много здрав. Масата е създадена специално за тази среща и е водоустойчива.

Идеята е след приключването на вечерята тя да се нареже и да се рамкира плоскостта пред всеки лидер, където е седял. На тези плоскости всеки от участниците в срещата ще напише послание, а скоро след това всички те ще бъдат изложени в специална експозиция, посветена на Българското председателство.

До залата, в която ще се проведе вечерята, в обособено помещение ще има 3D мапинг шоу за европейските лидери, в което са включени експозиции на български художници.

Снимка: БНТ

Менюто и напитките, които европейските лидери ще консумират, са изцяло българска продукция, като повечето използвани продукти са био. Има български трюфели, различни видове сирена, лютеница, пушени чушки.

Утре, по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в менюто освен българските продукти ще има и македонско вино - като реверанс към нашите съседи.

В обособено помещениеима 3D мапинг шоу, в което са включени експозиции на български художници

Снимка: БНТ

Залата, която ще посрещне лидерите на ЕС за неформална вечеря

Снимка: БНТ

Залата, която ще посрещне лидерите на ЕС за неформална вечеря

Снимка: БНТ

Десертът е ореховка с мус от ягоди и малини

Снимка: bTV