"Трябва да демонстрираме смелост за доброто на страната ни. И за нас, и за България е важно този въпрос да има положителен епилог", заяви на пресконференция снощи председателят на най-голямата албанска партия в парламента на Република Северна Македония - Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), която е коалиционен партньор на СДСМ, Али Ахмети.

"Смятам, че до края на месеца ще се намери решение на спора с България и ще има епилог в полза на мира, стабилността и бъдещето, аз не съм от лагера на песимистите", каза той, цитиран от македонски медии.

Ахмети твърди, че ДСИ в поведението си, а и той в комуникацията си с коалиционните си партньори, се води от това, че "сега е моментът и сега трябва да бъде намерено решение", защото според него и за България е добре проблемите да бъдат решени.

По думите му френският президент Еманюел Макрон улеснява процеса по намиране на решение.

"Вярвам в бъдещето и затова вярвам и в това, че до края на юни ще бъде намерено решение, защото има и сериозна ангажираност на нашите приятели и съюзници. Вярвам в тяхната решителност и в желанието на Макрон Балканите да бъдат по-сигурно, по-безопасно, по-спокойно място, защото е достатъчно, ако оставим вакуум или отворени и нерешени въпроси или пък протакаме решаването на проблемите, да припламне някоя искра тук", каза Ахмети.

Вчера, няколко дни след като стана ясно, че има френско предложение за за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, а малко по-късно то беше внесено и в НС, Министерството на външните работи на България излезе с позиция по Македонския въпрос.