"Жителите на с. Шарково (Ямболско) направиха жива верига пред полицаите и ветеринарите. Поисках официално документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245.

В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г."

Това каза Корнелия Нинова, която е в с. Ширково.

"Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци.

Пускаме спешно жалба до Прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", каза още тя.

Нинова заяви, че местните хора са поискали от нея да се подготви колективен иск от тяхно име до български и европейски съдилища. Ще го направим, заради това, което им е причинено, категорична е председателят на БСП.

По-късно БСП внесе жалба до Окръжна прокуратура Ямбол за проверка на действията на БАБХ за подготовка и изпълнение на заповедта за евтаназия на животните в Странджанско.

Междувременно евтаназирането на животни в село Шарково беше спряно. Ветеринарите не могат да влязат в двете останали стопанства в селото за да евтаназират животните, тъй като протестиращите не им позволяват, съобщи БНР.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов.

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи", изтъкна Иванов.

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

В целия район вече са умъртвени около 3000 овце и кози.