"Виждам, че се намираме в една много трудна ситуация. Радвам се, че колегите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" положихме усилия, за да отпушим работата на парламента и да излезем от цикъла, който наблюдавахме безплодно в 48-ото Народно събрание. За първи път наблюдаваме, че без сформирано мнозинство вече има законодателна програма. Доведохме и до конструктивен разговор между първите две сили". Това коментира в предаването "Лице в лице" Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

"И днес на председателския съвет в парламента заявихме, че комисиите трябва да започнат да работят", посочи още тя. Лена Бориславова бе категорична, че се е отказала от депутатското си място заради местните избори, а не заради бременността си. "Ние работим заедно с "Демократична България", "Спаси София" и екипа на София по това да имаме обща кандидатура, управленска програма и стабилен екип. Изчистваме някои задачи, за да имаме готови решения, за да усетят хората, че някой се грижи за тях веднага след изборите", коментира тя.

"Поканихме колегите от ГЕРБ да продължим разговорите по управленската програма, въпреки че те имаха своите емоционални изблици срещу нашата програма, която предишния ден много харесваха и казваха как имаме пълно съвпадение. При ГЕРБ не е нетрадиционно да си сменят мнението в рамките на часове. Очакваме да ни изпратят програма, защото в момента единственото, което правят, е да изпращат нашата програма на другите партии. Молим за професионален тон", заяви Лена Бориславова.

"Формулата, която виждаме като работеща, е правителство на малцинство с подкрепата на онези партии, включително на ГЕРБ, във втория мандат", посочи още тя. "Господин Борисов има доста голяма доза и изнервеност, но да кажем, че обстановката е такава. Въпросът е каква точно формула за кабинет от личности предлага господин Борисов - няколкомесечен - колко, или четиригодишен? И кои ще са тези личности, които ще са толкова неопетнени, чисти и независими, които ще застанат начело на този кабинет, за да могат върху договорена програма - с ДПС или БСП, и с тяхната подкрепа да извършват управленски дейности от името на коалиционно мнозинство на всички партии, чиито членове някога са били санкционирани по списъка "Магнитски". Аз такива независими личности не познавам. Може би г-н Борисов познава. Откъде ще се вземат тези личности, които за един месец ще застанат напред? А отзад Делян Добрев и Делян Пеевски заедно ще им натискат бутона в Народното събрание, за да могат те да управляват страната. Може ние да бъркаме - може доверието между БСП, ДПС и ГЕРБ, да е толкова голямо, че те да създадат кабинет от личности", заяви още Лена Бориславова.

"Ние много ясно сме показали къде стоим, не играем политически покер", категорична беше тя.

Лорер: Разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават утре сутринта

Разговорите между коалициите ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) продължават утре сутринта. Това каза в предаването "Още от деня" на БНТ депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Парламентарният ни живот е толкова интензивен, че дори не се наемам да кажа от кого е инициативата за поканата за тази среща. Важното е, че утре сутрин разговорите между двете коалиции продължават, каза Лорер.

Според него е важно политическите сили да надмогнат различията си и да продължат да търсят консенсус, за да предложат на българските граждани работеща формула за властта.

Имаше голяма доза емоции при обявяването на състава на кабинета на акад. Николай Денков. Ние направихме услуга на ГЕРБ и показахме нашия кабинет, преди да финализираме управленската програма, което отчитаме като грешка, коментира Лорер.

Той повтори, че ПП-ДБ няма да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС, нито ще подкрепят участието им в кабинет с втория мандат.

Според Даниел Лорер представеният проектокабинет от акад. Николай Денков може да изпълни управленската програма, цитира го БТА.

Депутатът добави, че ПП-ДБ имат готовност да дадат на ГЕРБ-СДС контрол върху правителство на малцинството с всички средства, които Народното събрание предлага, в това число председателство и контрол на повечето комисии в парламента.