От около пет месеца Министерство на вътрешните работи заедно с Министерство на здравеопазването, в координация с премиера и под наблюдението на прокуратурата осъществяваме наблюдение над сектора на здравеопазването с цел превенция и пресичане на недобри практики в някои болнични заведения.

Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата в тази насока е постоянна и е засилена през мандата на настоящото правителство, съобщи пресцентърът на МВР.

В ГДБОП създадохме специално звено за работа във връзка със специализираните задачи в сферата на здравеопазването. Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се осигуряват значителни средства без това да води до съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки и по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения.

Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики, заяви при откриването на пресконференцията министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

В процеса на разследването вчера стана ясно, че става въпрос за организирана престъпна група , занимавала се с икономически престъпления, свързани пряко с паралелен износ на лекарства, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че действията по разследването продължават за се преустановят подобни практики с наказателна репресия.

Подробности по наказателното производство под наблюдението на Специализираната прокуратура представи прокурор Иван Гешев.

Производството е образувано през септември тази година, но сигнали за извършени престъпления са получени около половин година по-рано, като през този период съвместно с ГДБОП е започнала работата по случая.

Вчера, 1 декември, са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Операцията е проведена на територията на градовете София, Шумен, Сливница и Пловдив.

Предмет на разследването са данъчни престъпления с лекарства за онкоболни и деца, както и пране на пари.

В хода на действията по разследването, при претърсване са иззети лекарства от споменатите видове на стойност милиони левове. Гешев посочи, че част от лекарствата са живоспасяващи и животоподдържащи, за онкоболни, за деца, срещу тежки ревматоидни заболявания.

Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от Европейския съюз, част – са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС.

Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че организираната престъпна група е от 7 души, според данните към момента, те са задържани за 24 часа.

За източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове става въпрос в случая, средства – предназначени за лечението на българските граждани и пациенти, които имат нужда основно от онкологично лечение, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Разчитаме добросъвестните медицински специалисти да застанат на наша страна и да ни помогнат да стигнем максимално до истината и да дисциплинираме постепенно системата на здравеопазването, заяви в заключение министър Радев.