Евродепутатът от БСП Петър Курумбашев направи изявление в парламента, в което иронизира "успеха" на ГЕРБ в преговорите по пакета "Мобилност".

"Андрей Новаков се смята за героя, поразил Макрон, който лежи и пъшка, а до него лежи самодива 60-годишна", каза той по повод своя колега от управляващата партия, който първоначално обяви, че е постигнат успех за българските превозвачи, но се оказа, че не е точно така.

"Франция има три национални катастрофи - загубата при Ватерло, при гола на Емил Костадинов през 1993 г. и сега е вече третата загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. И както примерно Криско казва: "Шапка ти свалям". Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за окончателна капитулация не помагат в такива ситуации", заяви още социалистът.

Курумбашев препоръча на колегата си, който е и единственият с право на глас в транспортната комисия на Европaрлмента:

"Да ползваме английски, а ако може, и да го разбираме."

"Може да е от възрастта, но относно превозвачите аз съм умерен песимист", обобщи той.

Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, защото всякакви изказвания за капитулация не помагат в такива ситуации.

"Искам да ви запозная с действителните резултати от гласуване, тъй като имаше спекулации по нашите медии относно Директивата за международния транспорт. По отношение на ползване на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват освен ако не са паркирали на определени паркинги, каквито на практика не съществуват. Също така изискването е намалената седмична почивка да се ползва в хотел, така че и то не е в наша полза. Но най-неприятното изискване всъщност е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки 3 седмици вкъщи - очевидно и камионите са привързани към своите семейства, а не само шофьорите", обясни Курумбашев.

"И по отношение на каботажа - той може да се извършва само в рамките на 7 дни, като те не могат да се вземат наведнъж, а на няколко пъти, но в период на не повече от 48 часа. И каботаж може да се извършва само в посока на държавата, от която е тръгнал. Още нещо, което се гласува и е утежняващо за нашия бизнес - кратките срокове за въвеждане на интелигентния топограф, тъй като между 2022 и 2024 г. всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин. Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт може да бъде критикувано от над 76 европейски депутати", коментира Курумбашев и уточни, че този мандат може да бъде оспорван.

"Първоначално нямаше проблеми с текстовете за каботаж, сега група превозвачи имат проблеми с тях. Ще ги решим, намерили сме решение. Има проблеми, които са поставени след гласуването на текстовете. Точно както казах в началото - успехите са успехи", отвърна Андрей Новаков.