Правителството предлага на парламента да одобри проект за покупка на нови машини за Сухопътни войски и за ВВС, съобщи в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Инвестиционният проект предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС.

Предвижда се и придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

До момента шест фирми са проявили интерес към проекта за изтребители.

Даваме опция за нови или за втора ръка самолети, каза министърът. Надявам се до края на годината да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания, който даде най-добрата оферта за цени, поддръжка и въоръжения, той ще бъде предпочетен.

РСК "МиГ" няма да бъде поканена, защото към Русия има санкции, а и говорим за производство на техника, съвместима със стандартите на ЕС и на НАТО, каза Каракачанов в отговор на журналистически въпрос.