Конституционният съд образува дело по искането на Румен Радев за нарушение на основния закон с избора на временно изпълняващия длъжността председател на Сметната палата и за противоконституционност на процедурата по избор на нов председател на Сметната палата.

"Конституционният съд образува дело по искането на президента за установяване на противоконституционност на текст от решението за изменение на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, както и процедурата за избор от Народното събрание", съобщиха на сайта си от съда.

Докладчик по делото е Янаки Стоилов.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради избора на Народното събрание на изпълняващ правомощията председател на Сметната палата.

Президентът не е съгласен с решението на парламента от 7 юли и смята, че с него не само не се преодоляват последствията от решението на КС от 22 юни 2023 г., когато предишният шеф на Сметната палата Цветан Цветков беше възстановен на работа, а напротив - че НС не изпълнява решението на съда.

На 22 юни КС обяви за противоконституционно решението на парламента от януари да освободи Цветков от поста. А на 7 юли НС удължи срока за предлагане на кандидатури за председател на Палата с промени в процедурните правила за предлагане на председател на одитния орган.

Така зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева продължава да изпълнява длъжността председател до избора на нов. Вчера Цветков не беше допуснат да влезе в Сметната палата по разпореждане на Кожарева, а днес от ГЕРБ обявиха, че тяхната кандидатура е Димитър Главчев. Номинацията е съгласувана и с ПП-ДБ.