Конституционният съд (КС) отказа да отмени решението за отстраняване на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента.

Със 7 на 5 гласа съдът отхвърли искането на 60 народни представители от левицата, според които решението противоречи на Конституцията. На особено мнение са останали съдиите Борис Велчев, Румен Ненков, Цанка Цанкова, Гроздан Илиев и Таня Райковска, съобщи "Лекс".

Повод за свалянето на Жаблянов на 21 февруари беше изказването му, че Народният съд по времето на комунизма е бил необходимо и неизбежно правосъдие.

Тогава "за" решението за отстраняването му от ръководството на Народното събрание гласуваха 110 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Общо 71 народни представители от "БСП за България" бяха "против", а ДПС не участва в гласуването.

В искането си за отмяна на решението на парламента социалистите твърдяха, че с него е нарушен принципът на правовата държава. Те отхвърлиха и твърдението, че Жаблянов е "възпрепятствал грубо реда в залата и отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и жертвите на възродителния процес и с тези си действия демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ". Според представителите на БСП тези твърдения са безпочвени, неверни и недоказани и определят този мотив на вносителите като измислен и абсурден.

КС още не е обявил мотивите си, но по неофициална информация е приел, че действително Жаблянов е нарушавал системно реда в залата. А евентуалното му участие в декларация, в която Народният съд е определен като необходимо и неизбежно правосъдие, погазва Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.