ГЕРБ изложиха три мотива Жаблянов да бъде отстранен като зам.-председател на Народното събрание, първият от които думите му, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Самият той отвърна, че мотивите са произвол и слабоумие.

В негова защита Нинова припомни, че Главчев подаде оставка като председател на парламента, за да не бъде пленарната зала празна при посещението на Антонио Таяни (тогава от БСП отказаха да влязат - б.р.).

„Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена заради нарушаване на основни принципи на Конституцията и правовата държава”, подчерта тя.

И се закани на ГЕРБ :

„Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционния съд. Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата европейска присъда, който ще ви покаже, че Граждани за европейски развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен. На това БСП ще се противопоставя категорично с всички правови и политически мерки”

Нинова добави, че президентът Румен Радев е прав да казва, че парламентарната република атрофира и обвини ГЕРБ, че дава нов принос в тази атрофия, превръщайки парламента в съд.

„Днес това тук е трибунал. Извънредно съдилище срещу инакомислещите. Народе, съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да помогне да ги решите и да ви даде надежда", каза още социалистката.

По думите й искането за предсрочно прекратяване на мандата на Жаблянов е незаконно, тъй като не отговаря на условията на Правилника на Народното събрание, провъзгласен от Конституционния съд за закон.

В ГЕРБ има много достойни и умни хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция“, каза още Нинова и цитира изказване на депутата Георги Марков.

„Има ли двойни стандарти - депутат от БСП изразява несъгласие с международен договор, депутат от управляващото мнозинство изразява несъгласие с международен договор. В първия път това е основание за оставка, а във втория - не?“, попита председателката на левицата.

Лъжете - Валери Жаблянов стоя прав и спази тишината, която се изисква в минутата мълчание. Единственото, което направи е да предложи към уважението на жертвите на комунизма да прибавим и уважение към жертвите на фашизма“, каза още тя по повод обвинението на ГЕРБ, че той е отказал да почете жертвите на комунистическия режим.

След което депутатите от БСП напуснаха залата, както по-рано направиха и от ДПС.

Главчев: Имайте малко срам!

"Уважаеми напускащи зала демократи от БСП, наследници на БКП, не мислех да се изказвам, но г-жо Нинова - имайте малко срам. Как може да се сравнявате вие, отстранена от зала по Правилника на парламента, с незаконно издадени 9155 присъди", отвърна самият Димитър Главчев.

„Вие казвате, че това е реванш. Да, има реванш - искаме реабилитация на хората, които са били незаконно осъдени. Осъдени са незаконно, в противоречие с Търновската конституция, издадени са 9155 присъди. От тях 2730 смъртни и 1305 доживотен затвор. Смирете се малко, на много висок пиедестал се поставяте. Придобихте самочувствие, когато групата ви застана зад вас, което означава, че цялата партия е зад всичко, което направихте - нарушихте Правилника. Остава да попитаме на какъв език вие от БСП говорите на конете си, всички можем да се сетим какъв е“, коментира още той, намеквайки за хобито на Нинова - езда.