Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи за установени случи на използване на неистински документи при кандидатстване по процедурите за придобиване на българско гражданство.

"Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни", посочи Зарков от парламентарната трибуна по време на процедура по неговото изслушване, инициирано от парламентарната група на "Възраждане".

"В момента и през последните месеци е изключително засилен контролът върху кандидатите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки по повече от 1000 преписки. Тези проверки се извършат от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне", обясни министър Зарков.

Той съобщи и за констатирани сходни случаи, които определи като "интересен феномен".

"Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат", разясни Зарков.

Министърът на правосъдието съобщи още за случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. "В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство", посочи той.

Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

Изслушването на министър Зарков е инициирано от парламентарната група на "Възраждане", откъдето изнесоха свои данни за нарушения. "Научаваме от доста време насам за много сериозни нарушения на Закона за българското гражданство, най-вече за нарушения в производството по Глава V по закона, тоест при подаването на документи от желаещите да придобият български гражданство, както и за начините, при които се провеждат интервютата с кандидатите. Съществуват едни определени адвокатски кантори - повечето са в София, но предполагам, че има и на други места в страната - които уреждат изцяло фалшиви документи, чрез които се "доказва" български произход на чужденци, желаещи да придобият българско гражданство. Разбира се срещу едни сериозни суми", обясни народният представител Маргарита Махаева. Тя даде пример с два украински сайта, за които твърди, че за сумата от около 390 евро всеки може да се сдобие със свидетелство за български произход.

"Бланките са готови, необходимо е само да се попълнят данните на лицето и то се сдобива с чисто нов акт за раждане. От този сайт може да се поръчат и дипломи, каквито пожелаете. Някои агенции пък играят ролята на преводачи по време на интервютата с кандидатите", каза тя. Народният представител повдигна и въпроса за участието на посредници в подготовката на кандидатурите на чужденци и в самата процедура.

Крум Зарков коментира и опитът за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

 

Според служебния министър на правосъдието Крум Зарков случаят с взрива, който избухна на 1 май в близост до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, няма нищо общо с въпроса за търсене не механизъм за контрол над ръководителя на държавното обвинение.

"От правна гледна точка въпросът с атентата е много ясен. Той е обект на разследване. Надявам се съвсем скоро да имаме резултатите. От гледна точка на законодателството, това деяние, което аз осъждам, няма абсолютно нищо общо със задължението на Народното събрание да реши един въпрос, който виси и дърпа България надолу от 2009 г. насам. Това е въпросът за наличието на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор", коментира Зарков от парламентарната трибуна по време на днешното си изслушване в Народното събрание.

"Министерският съвет е внесъл законопроект, изработван дълго време от различни ръководства и състави на Министерството на правосъдието, синхронизиран с европейските практики и достатъчно добре обсъден. Искрено се надявам това Народно събрание да го приеме", подчерта Зарков.

Отговорът на правосъдния министър бе след въпрос на народния представител на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

"Възможно ли е, като страничен ефект, този случай да попречи на съдебната реформа и по-специално на въвеждането на механизма за контрол на главния прокурор?", попита Гуцанов.