Служебният правосъден министър Крум Зарков би внесъл искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, ако има основания за това, но смята, че е очевидно, че Иван Гешев има голямо доверие на мнозинството на този ВСС.

"Това, което ще направя по тази тема, което е далеч по-реалистично, ще работим много активно да се обърнем към КС за един въпрос за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор - а именно осъществяване на "надзор за законност", което ние считаме, че се тълкува от прокуратурата по-много широк начин, отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията. Това наше искане ще остави трайна следа и ще помогне за следващите действия, които ще решат проблема с прекомерната власт, която упражнява главния прокурор", каза Крум Зарков в предаването "Още от деня" по БНТ. 

По думите му този въпрос трябва да мине през МС и се надява да бъде факт в началото на септември.

Надява се също КС да вземе решение и по друго дело, което третира изтеклия мандат на инспектората към ВСС - дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не. Според Зарков не само ВСС, а страшно много органи в България са с изтекъл мандат и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина. Тези въпроси ще бъдат на дневен ред до края на годината със сигурност, каза Зарков.

Каза още, че един от приоритетите в Министерство на правосъдието ще е отново да възстановят дейността на Съвета за криминалогически изследвания, който да може на научна база да работи за по-качествен закон. Законът за противодействие с корупцията също ще е във фокуса на внимание. Изучаваме критиките, ще го подобрим, каза Зарков.

Заяви, че служебното правителство подготвя законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи втория транш от Плана. Много от тези закони са заложени да бъдат приети до края на годината и това е условие, за да може да се стигне до втория транш. По много е работено, много стигнаха до парламента, но не стигна време, каза той.

"Нашата задача е да направим така, че когато започне новото НС, което е най-вероятно към края на октомври, началото на ноемви - ще има много малко време, за да гласува необходимите поправки. Ние като Министерство на правосъдието сме се заели да поставим на масата на новите депутати готови законопроекти, крайното решение ще е тяхното", уточни правосъдният министър.

Заков допълни, че повечето са промени в съществуващи закони, но освен законопроекти, те съдържат дълбоки реформи. Планът има за цел да подпомогне страните да преодолеят ситуацията с коронавируса като ги провокира да направят реформи в две посоки - едната е върховенството на закона.

По думите му бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова, както и предишните служебни министри са работили така, че има закони, които са в различна степен на готовност. Някои важни като този, който определя механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, са изпратени за становища на Венецианската комисия. Други са на по-ранен етап. Има закони, които подлежат на по-сериозен прочит. Политическите сътресения не трябва да струват на България парите от Плана, категоричен е Зарков.

За решението да се откаже от депутатската работа като прие поста на служебен министър заяви:

"Всички, които ме гледат на екран и ме познават, занаят, че аз съм социалист. Член съм на БСП преди да стана служебен министър, ще бъда такъв и след като бъда. Ако убедително си върша работата, това няма да навреди на партията, дори помага повече. Колкото до депутатството - изпитвам огромна благодарност на хората, които ме избраха за народен представител, но в този момент, когато се виждаха предизвикателствата пред страната ни и вярвайки, че имам какво да направя, за да преодолеем препятствията, за които говорим, не се поколебах дори и за секунда".

За уволненията и новите назначения от служебния кабинет Зарков е категоричен, че няма правителство в България, което да не е било обвинявано в реваншизъм. Дебатът обаче поставя по-големия въпрос - как се случват назначенията у нас на държавните служители и дали не трябва да се направи конкурсно начало и стабилност на държавната служба.

Конкретно в Министерството на правосъдието са показали дух на приемственост, каза още служебният министър.