Крум Зарков: Разписките от машините за гласуване са по-незащитени от бюлетините

Смесеното гласуване ще създаде проблеми както с организацията на изборите, така и с отчитането на резултата, смята правосъдният министър

Обратно в новината

Коментари - Крум Зарков: Разписките от машините за гласуване са по-незащитени от бюлетините | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма значение с какво ще гласуваме. Важно е да има за кого да гласуваме!!!! Важно е да се подсигури честен вот и да се огранич купуването на галсовае!!! Крумчо да си трае. Щом се надигна такъв вой срещу машинното гласуване, значи има защо.

Електората умря и сега с фалшификация ще минават на хартия тъй като 60 процента от хората не гласуват и е много лесно поне сто хиляди гласа минимум да откраднат има богат избор определено от негласуващи без да знаят че са си дали гласа за столетницата и баце

Късно е либе за Китка! Сега ли се сети, че гласуването с машини и хартия е проблем Проблем не заради невалидни бюлетини, а поради неграмотност на членове на изборни комисии. Спомням си случай в секция в Кърджали където член на изборна комисия се оказа неграмотна ... дааа такива ми ти работи Круме. Единственото предимство на машините е за комисиите-резултатите са готови на часа, няма протокол, няма смятане, сдаваш и си получаваш парите. А никой не иска да разследва случаите във Варна, където имаше няколко случая, които будят сериозни съмнения за изборно манипулиране. Впрочем, ако пак гласуваме по този начин на машини и аз, дето не пропускам да си дам гласа, не виждам защо да гласувам, след като машината вече е решила как ще гласувам.

Нещо не разбрах каква ''защита'' на казписките иска този да се направи говорейки за някаква ''защита'' на хартишките, защото видите ли били печатани под надзора на БНБ???? Не проумя ли, че не хартишката дето е ''зщитена '' от БНБ е основната при изборите а онези ми ''преброители''' които и аритметика незнаят след като протоколите им са парцали с елементарни аритметични грешки.

ако има броене на разписките от машините с товя което излиза електронно ще се спре със всякакви внушшения , че резултатите са нагласени предлварително .

но новата ЦИК упорито отказва да брои разписките.

Не е вярно, защото ги броиха няколко пъти на различни места и разлика от прототкола няма.

Машините не са важни!!!Важното е че внукът на Генерал Кацамунски,един от водещите е Държавна сигурност,сега е служебен министър!!!!?????Алоууу Румба, нали бяхме против статуквото????

Мистериозно внесените близо 600 машини за гласуване от “Сиела Норма” се оказаха ненужни за изборите ни. А най-резонният въпрос, защо техниката цъфна по частни складове броени дни преди изборите на 14 ноември все още няма отговор. Че ЦИК разполага с достатъчно машини за гласуване обяви първо говорителят на Комисията Росица Матева, която заяви, че резервните устройства са около 900. “Труд” постави въпроса на зам.-председателите на ЦИК Емил Войнов и Димитър Димитров, колко излиза бройката резервните машини по трите договора със “Сиела Норма”. “По трите договора със Сиела Норма имаме доставени 12 837 машини. За втория тур на изборите са необходими 11 855 машини - общо за секциите в и извън страната. Имаме още 416 машини, които останаха извън страната от първия тур. Стават общо 12 271”, обясни Емил Войнов. Всъщност, имаме 982 машини, които са свободни, каза по този повод и зам.-председателят Димитър Димитров. Така се оказа, че всички обяснения от “Сиела Норма” за допълнителния внос на машини-фантоми, които уж бяха за демонстрации в Албания и Грузия, а после се оказаха за резервни части, бяха опровергани от членовете на ЦИК.

Подкрепям Зарков!!

Дотук бях! Повече въобще няма да им гласувам!

Това е и идеята на тези, които връщат хартиените бюлетини.

Колкото по-малко гласували, толкова по-голяма тежест имат купените гласове. Но, ти не гласувай! Може би това ти е целта.

Глупак върнахте си тогава попарата

В целия ЕС има избор между машина и хартиена бюлетина. Само в България няма избор защото сме в диктатура.

В целия ЕС няма по-крадливи от нашите политици. Затова не трябва да има досег на хора до целия процес. Това е единствения начин да излезем от блатото в което ни искат тези, дето сега обясняват, че не можем да гласуваме с машини, след като преди 2 години обясняваха, че това е по-лесно и по-правилно.

Промяната е връшане на хартията ,а мадурките ги дарете или начупете.Ама,голям страх ви гони,ожениха се ванецуелките.Вече сте ясни.

Мадурското в тези машини е железарията в която са сложени компютрите. Електрониката е китайска, операционната система е на Майкрософт, а софтуера се проверява и компилира на тук в България от Информационно Обслужване и Сиела. Мадуровки станаха чак като спряха да изнасят на ГЕРБ. Преди това, когато ГЕРБ ги купиха, бяха най-надеждния гарант за честни избори... смао потърси какво говорее тввоя вожд. Знам, че не си свикнал с мислене (иначе няма как да си фен на ГЕРБ, БСП или ДПС), ама опита моля те, и други живеен в тази кочина и не ни харесва, искаме да България да е европейска страна.

Кой купи близо 600 фалшиви машини по около 5000 лв бройката, като не можел да ги използва? Дали не може да ги използва. А дали вече не ги е използвал?

Всъщност за гласуването може да се използва обикновено PC, ако имаш нужния софтуер. Ако искаш усещането да е 1:1 като "машините" за гласуване, просто ти трябва и touchscreen. Един железарзски цех може да ти докара и ламаринения кожух с прахово боядисване за никакви пари. Колкото до "фалшивите" машини - доста пъти обясниха, че не са фалшиви и, че не участват в процес, ама разни политици им отърва да продължават да крещят, че са фалшиви, а разни дeбили (като теб) повтарят тази мантра къде от тъпота, къде защото им изнася...

Фалшиви са, защото няма договор за тях, ЦИК не ги е поръчвала и не ги е плащала. Някой с пари се е бръкнал 6005200лв без ДДС за да ги закупи. Надали е за да си оправи интериора в мазето. А дали са внесени само 600 фалшиви, или само толкова хвана МВР* е тема на отделна дискусия. Освен това има значително разминаване в обясненията на Сиела, че били за демо за Грузия, после за Албания, а накрая за части....

3 120 000 български лева без ДДС

Щом разписките не са защитени,флашките също не са,събират ги в торби и ги хвърлят някъде си,никой не ги проверява,машините са венецуелски с доказана измама при диктаторски режим,станахме за резил и посмешище пред света.Не е важно изборите да са бързи,а честни другарю манипулатор?

Флашките за единственото защитено нещо в този иборен процес. На всяка флашка данните от ЦИК (въз основа на които тече избора) са подписани с електронен ключ на ЦИК. Ако нямаш този ключ, не можеш да проведеш избор на тази машина. На всяка флашка данните от избора са подписани с електронния ключ на съответната машина. ЦИК няма да признае избора, ако подписа не съвпада. Нищо общо с броене на ръка и писане на колкото ти изнася, нищо общо с дрсакане по бюлетини за да ги изкараш невалидни... Нищо общо с манталитета на българските политици. Затова и не им харесва, пречи им на краденето.

Ма да.....

Съобщението "Дневника е подправен" показва, че машината не може да валидира подписа на ЦИК и прекратява работа заради това. Не се сещам за по-голяма демонстрация на защита. Проблема беше USB флашката и го казаха от ЦИК, ма чукча писател, чукча не читател! Потърси какво става с изборните протоколи и се замисли, ако имаш с какво: 90% от протоколите в София бяха с грешки на последните избори, в които беше замесена хартия. Някой нещо да прекрати там?

И кат извиряса флашката ко прайм?

Най “защитени” са Костинбродските торби ….

Ще ни светнеш ли за пътя от торбите до изборните протоколи? Щото тоз въпрос така и не излезе от тиквата на вдигащите джангър.

Въх майлий-по складовете има едни принтери, печатащи баркод. Баркодът може и да е двумерен, а не само чертички. Колко му е да да се дава бюлетина стандартно и в тъмната стаичка да се принтира баркода. Може и само баркода. В урната да има лазерен четец, който да прочете баркода и да актуализира броячите в компютъра, които в изборния ден да са софтуерно невидими. Може и на отделна машина - контролер с програма се прави стандартно. Така имаме проверим и проследим вот изпълнен с машини

С гласуването чрез машини, може да се ГЛЕДА, "" КОЙ и за коя партия е гласувал"". Гласуването НЕ е АНОНИМНО. Не знам дали са го направили това в момента, но тия, които прават машните, може даго направят и утре всички да знаят за коя партия гласуваш... Заради изборите и гласуването, преди години се колеха едни , други, хора от едно семейство.

И как точно ще те гледат? Машината сама по себе си не знае дали в момента гласува Пенчо, Иван или Драган.

На разписката има час и минути,човек от комисията може да записва в кога точно влизат избирателите и после тормоз

Стига с тия хартиени бюлетини! АЗ ИСКАМ ЕЛЕКТРОННО ГЛСУВАНЕ!!

На електронното кой те вижда?Може да гласуваш вместо майка си,баща си,баба си в деменция и вместо дядо си,брат,сестра,съсед срещу заплащане и ей тъй 10 души минимум.И т.н. и т.н.

Правси , но тук идва едно но ! Как ще докажеш , че си гласувал правилно ! Никой няма да ти плати ако н докажеш как си гласувал !

Значи пак ще решават "защитените" гласоподаватели. Тези в Турция/ясно за кого/, тези в ромските махали/ясно за колко/ и тези над 80 годишна възраст/ голямото прецакване на Нинова/. Неграмотни, неразбиращи какво се случва в страната, ама лесни за манипулиране. Деца, бягайт еот тая държава като от чума! Чумата първо убива децата.

Дай първо да докажем засичане на бройката бе, министър Зарков?! Засичане на бройката - за това се борим Заркооов! Още по-просто казано: брой разписки =? брой бутончета дигитални гласчета! Каква "защита" ни гони, боже, боже.... Борим се БРОЙКАТА ни, същата ли е като бройката ви?! Недействителните бюлетини щом са тоолкова голям проблем ми елиминират се законово - вписва се в закона, че се отчитат БЕЗ да влияят на резултатите процентите и прочие, еми юристите ще го измислят как да стане така че да НЕ се злоупотребява със "защитените" бюлетини!

Да преговорим - Отрязаците могат да се манипулират, затова няма да ги броим, но резултатите са божия промисъл и не подлежат на проверка. Боже, Зарко си е гениален, тук таме!

Коментар в десетката! Точно така е - искат да изкарат всички ни гласуващите баламурници.

Това комунистическо същество пак бълва глупости.. Естествено че бюлетините са в дневния ред на обществото. Колко пъти още трябва да бъдат фалшифицирани изборите с тия машини? Веднага да ги изхвърлят на боклука и да се гласува само с бюлетини! В цяла Европа и целия свят гласуват с хартия, само ние сме най-умните и гласуваме с машинки!? Подмяната и мафията от дъбъ си нацъкаха достатъчно фалшиви гласове. Изобщо нямаше да влязат в парламента ако се гласуваше с бюлетини! Чумата да ги тръшне всички крадци от тия проклети партийки!!

Малоумник

Значи аз като заставам пред банкомата все си мисля, че ще ми подмени парите ама на не се случва.

Този пък друг луд. Как си въобразява внасянето на други бюлетини в изборните секции. Толкова ли е сложно всяка машина да си маркира сама хартията с воден знак който никой няма да знае предварително няма и как да бъдат подменени.

Gugnelid

Круме, вие сте СРАМ за България, наредихте се до ГРОБокопачите и Фесовете!

Проблем с машините има тъпия електорат на партиите и те затова се напъват, за да се върне купуването на гласове и така да се гарантира определен процент в парламента за всички партии. Доказа се, че с машини е много по-лесно и по-защитено гласуването, но пък коректното гласуване е голям проблем за корумпирания политически елит- точно тези партии врещят най-много сега.

Хора, в СК има представители на всички партии и следят и виждат всички. Няма нищо притеснително в броенето. Нека да е само с машини но да се броят разпписките. Знам го от личен опит. Нищо не може да бъде променено.

Не само. Този човек се държи все едно не ебил в изборна комисия. Има комисия и разписките се броят от Представителите на всички партии. После можеш да влезеш в сайта на ЦИК и да провериш дали инфото е КОРЕКТНО нанесено. Машините са по-неманипулируеми, защото сравняваш машината с хартията. Този човек май не е в час. Мисли, че и ние ядем доматите с колците.

Ако наистина разписката се фалшифицира лесно, какво ще стане ако гласувам за 1 а в урната пусна фалшифицирана бюлетина за 2?

Имах предвид гласувам на машината за 1 а в урната пусна разписка за 2

Какво ще стане ли? Първо каква разписка фалшива ще пуснеш, като тя излиза от машината и пред очите на всички ти я взимаш от машината и я слагаш в урната. Ако направиш някоя машинация- има камери и ще се разбере после при сравнението на разписката с това, което излиза от машината, че ти си фалшифицирал и да- с теб се заема МВР.

Как ще разбереш, че съм аз? Би трябвало да не може - иначе е нарушение на тайната на вота. Просто искам да кажа, че това че разписката не е защитена може да е проблем - ще направя цяла секция невалидна

Начина е на гласуване е проблем на ГЕРБ и ДПС ! Хората доказах , че нямат проблем с машините ! Проблеми с машините имат политиците тип Тиква - без значение дали с пола или панталон !

Минусджията ! Яж говна !

Крумчо бе, унуката на Льоня Кацамунски

не е, осиновено копеле е

Гласуването трябва да е явно, само измамниците се крият. Така всеки който е гласувал за партия която е взела властта и по нейна вина страната влезе във война,да мобилизират само тезе които са гласували за нея. Това е справедливо.

Могат, да... А контролната сума от разпечатаната с обикновен принтер, ще съвпадне ли с резултата от сметката с частния ключ? Този май иска да итнеме палмата на първенството по дилетантщина от Бичето.

Проблемът с хартиените бюлетини е ,че гласуваш и пускаш бюлетината,но след това при преброяването някой от преброителите може да драсне върху друго квадрадче и бюлетината да стане невалидна

Другият проблем е, че можеш да влезеш с предварително попълнена (и платена) хартиена бюлетина, но не можеш да влезеш с предварително "гласувана" машина...

Проблема при машините че последен влиза този с флашката.

Тоя дето ходеше да мъчи дядовците да не се прави на голям специалист, щото като му се развали компа или телефона не го оправя сам, ами ходи при МАЙСТОР. Е А з като майстор от 30 г. да му кажа, че няма по-лесен начин за манипулация от това, да смениш паметта на машината. Правехме го преди години с касовите апарати, та едни Мъдурковски машини ли са проблема. Цялата тая дандания е, че едни миризливи човечета са недоволни от изборни резултати (щото падат), от Съд и прокуратура - щото ги хващат и осъждат и затова реват като за последно. Славчу оти не реве, хем беше избран с ХАРТИЕНА бюлетина, после на ръба в Машинно гласуване и сега гледа парламента от телевизора. СКоро така ще стане и с Бойкикев, Киро и Кокорчо и прочеее. Само КОПЕЙКИН доволно се хили и пие виагра.

Та нали се носят флашките и отпечатан и подписан протокол бе. Каква памет ще сменяш? На два избора броихме отрязъците и двата пъти съвпадаха до един глас. Говориш приказки от кръчмата.

Броил си на майка си футката. Досега на нито едни избори нищо не са броили и сравнявали, виж отчетите на ЦИК!

Да бе, да... не са броили... Май само си гледал някакви филми за хакери и други... Защо не вземеш да хакнеш банките и RSA тогава, а? Ами защото (все още) не може, аматьорче...

Нинова трябва да си ходи. Тя вкара машините преди 2 години. Сега е по-добре да свикнем с тях от колкото да се дестабилизира системата и да се вкарат измамите на ГЕРБ

СМЕШНИК!

Троянският кон на соросоидите и Станишев в БСП. Вече бивш..