Крум Зарков е категоричен, че лидерският въпрос в БСП ще бъде поставен по време на конгреса в събота и неделя. Самият той е делегат на форума и ще присъства, каза социалистът и служебен правосъден министър в интервю по БНР. Зарков обаче разкри, че към момента постът на председател на партията за него не стои на дневен ред. Той обаче може да бъде негова цел в един бъдещ момент.

"Аз оставам член на БСП и ще съдействам с всичко партията да тръгне и да заеме мястото, което й е отредено и което е важно за стабилността на цялата система, но в момента съм служебен министър", заяви Зарков. В отговор на въпроса дали се е отказал от битката за лидерството, той уточни: "В момента така не стои пред мен въпросът. По принцип имам много и големи цели пред себе си, тази може да бъде една от тях, да", не изключи той да го атакува в бъдеще.

"Има напрежение в БСП, въпреки че от ръководството комуникираха, че всичко ще протече рутинно", констатира още социалистът.

По думите му в момент, когато БСП отново тръгва към изборите от петата позиция, "не се забелязват някакви промени, които да могат да ни дадат чувство, че ще тръгнем нагоре и това естествено създава напрежение". много хора не са се примирили с маргиналното положение, което заема БСП", категоричен беше Зарков и прогнозира, че въпреки мандата на Корнелия Нинова като пряко избран от партията председател, на конгреса въпросът за промяна на ръководството ще бъде поставен. И нещо повече, според Зарков той е отдавна поставен.

"Лидерският въпрос е поставен, не може конгресът да не го обсъди под каквато и да е форма. Той е поставен и по силата на това, че достатъчно хора в партията разбират, че не може да правиш едно и също с едни и същи хора и да очакваш различен резултат", коментира Зарков. "Това ще разберем на конгреса дали и как ще бъдат поставени тези въпроси, но каквото и да стане, въпросът продължава да стои. Въпросът съществува и докато БСП не го реши, не може да очаква да се случи нещо добро за нея, а аз вярвам, че това означава по-голям резултат", убеден е Крум Зарков.

Служебният правосъден министър се зарече още при новия парламент да внесе отново същите законопроекти за осъществяване на съдебната реформа и механизма за контрол над главния прокурор. Но подчерта, че "това са тежки политически решения, зад които трябва да има политическо мнозинство".

"Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти, символните обаче останаха на заден план", отбеляза той, като допълни, че не е достигнало не време, а воля.

"Ще прегледаме още веднъж дискусиите в парламента, за да видим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези дискусии бяха доста несъдържателни от гледна точка на това, че те спряха на първо четене. Ще направим преглед на всичко, което се каза, но като цяло мога от сега да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или поне същите ще предложа на Министерски съвет, който трябва да реши дали да ги предостави на вниманието на Народното събрание", коментира Зарков.

"Може да направим и черната книга на прокурорските акции, които са започнали много шумно, създали са големи дебати, политически сътресения, промени на министри или друго и накрая свършват по този начин. Винаги съм бил привърженик на тезата, без значение кой е главният прокурор, че прокуратурата говори след осъдителните присъди, не преди това".

Според него този механизъм не може да накарана прокуратурата да работи, но да носи отговорност. Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, заяви Крум Зарков.