Следващата седмица Министерство на правосъдието ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор Иван Гешев, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти, цитиран от БТА.

С изявлението си кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протести, с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството и към няколко министри на правосъдието, които се ангажираха с процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, каза Зарков.

Ние в МП изследваме много внимателно случая с взрива от 1 май, само мога да поздравя Мария Габриел, но ще трябват повече подробности, посочи правосъдният министър.

Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе.

МП също няма да стои безучастно. Обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни, каза Зарков. Според министъра има различни варианти, но "топката е в полето на ВСС".

Дали ще се стигне до оставката на главния прокурор, е важен въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат приети законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, уточни Зарков.

По думите му в рамките на своя мандат Иван Гешев много пъти е уронил престижа на съдебната власт. И допълни, че ВСС има основания да се самосезира.

Малко по-рано кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт. Сред управленските ѝ приоритети тя очерта именно реформа в съдебната система.

"Трето - правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук. Трябва да се стигне и до конституционна реформа, която всички знаят, че ще изисква много работа в МС, в правосъдното министерство и най-вече в НС. Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт", категорична беше Мария Габриел.