Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по контрол и регулация. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред медиите преди заседанието на ВСС.

Ако прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни регулаторни органи, попита Зарков и допълни: "Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!"

Имаме органи като КЕВР, ЦИК, КФН и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни те?, попита Зарков. Когато парламентът не си върши работата, се разпада, а с прокуратурата не се случва нищо, ако не си върши работата, посочи правосъдният министър. Ако новото издание на НС не иска да се разпадне, ще трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно, смята Зарков.

Коментарът на Зарков бе по повод искането до Конституционния съд за тълкуване на правомощията на главния прокурор. Той настоя КС да се произнесе "допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива".

Разделението на властите е постановено в Конституцията. Администрацията контролира определени неща, а прокуратурата трябва да гони престъпниците и да отменя незаконосъобразни актове, посочи Зарков. Според него има власти, в т.ч. НС, които осъществяват контрол на администрацията, Има стотици органи, които ако не си вършат работата, същата тази Конституция е създала правила да бъдат санкционирани. За разлика от някои институции, политическата власт може бъде променяна, каза министърът.

ВСС ще работи извън мандата си по аналогията на решението на КС за Инспектората на съвета, каза Зарков. Грешка беше, че НС не избра членове на ВСС, посочи правосъдният министър и призова новият парламент да не я повтаря. Последните парламенти трудно събираха обикновено мнозинство, камо ли - конституционно. Това не оправдава, коментира още Зарков.

По-рано главният прокурор Иван Гешев се обяви против отнемането на правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незакоосъобразни актове и действия на администрацията, относно питането на министър Зарков до КС.

"Това е изключително опасно, защото това е един от малкото механизми гражданите да се защитават от административен произвол", коментира пред журналисти питането до КС Иван Гешев на влизане на заседанието на Висшия съдебен съвет.

В подкрепа на тезата си той изреди различни инциденти, скандализирали обществото през последните дни и месеци.