Понеделник се събираме ръководството на БСП да обсъдим информацията, без драми и спокойно, съобразно Конституцията. Така заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин коментира актуалната политическа обстановка пред журналисти, по време на възпоменателната церемония по повод 80 години от разстрела на Никола Вапцаров, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите на Вигенин левицата ще търси начин, по който без сътресения да предприеме следващите стъпки.

Във връзка с процедурите около третия мандат социалистът обясни, че няма смисъл да бавят процеса, ако няма мнозинство и изборите трябва да се проведат по-скоро, за да може по-скоро да започне и работата на новото правителство.

Програмата, около която се съгласихме, трябва в голяма степен да бъде програмата на всяко следващо правителство, смята Вигенин и допълни, че име на премиер има смисъл да се излъчи, само ако има мнозинство.

Ние извървяхме немалък път, за да приобщим "Има такъв народ" и изглеждаше, че вървеше както трябва. Но тази реакция от вчера усложнява ситуацията, коментира Вигенин по повод изявлението на Слави Трифонов от вчера.

В случая мандатът е в БСП и е наша отговорността как да подходим оттук нататък, така че да е най-добре за България, посочи още Кристиан Вигенин. Неговата позиция е, че по-добрият вариант е бил да се възстанови коалицията в първоначалния ѝ вид.

БСП не се поддава на натиск, ще преценим кое е най-добре за страната. Няма да сме ние, които да прекрачим разумния срок за мандата, заяви още той.