Административен съд - София град потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България".

Това е поредна важна стъпка на социалистите по пътя към широкото ляво обединение, отбелязват от пресцентъра на партията.

Решението идва в деня, в който БСП подписва коалиционно споразумение с всички леви партии в България за общо явяване на изборите.

Централната избирателна комисия със свое решение вписа Атанас Зафиров като представляващ коалицията "БСП за България".

Решението обаче беше обжалвано в опит на бившия председател и бивш член на партията Корнелия Нинова и неправомерно упълномощените от нея изключени от партията бивши членове Иван Ченчев и Георги Свиленски да блокират явяването на БСП на изборите в широко ляво обединение.

Днес съдът категорично отхвърли тяхното искане, добавят от пресцентъра на партията.

Това решение е в контекста на решението на Софийски градски съд, в контекстна на нормалната правна, политическа, морална, житейска и всякаква логика, коментира решението на Софийския административен съд пред журналисти изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров, предава БТА.

Според него е абсурдно хора, които са изключени, не просто не са членове на някакъв орган, да имат каквито и да е основания и претенции към името БСП, към регистрации, към представителство или каквото и да е било.

Атанас Зафиров коментира, че "всякакво подобно поведение граничи все пак и с престъпни състави". Да твърдиш, че притежаваш нещо, което не притежаваш, е наистина изключително укоримо, а мисля и наказуемо, коментира още той.

По думите на председателя на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов, решението на съда е пределно ясно. "Имаме всички основания да сме наясно, че коалицията ще бъде вписана нормално и се явяваме по този начин на изборите", каза той.

Малко по-късно в позиция до медиите Иван Ченчев и Георги Свиленски от БСП, които заедно с Корнелия Нинова бяха изключени от БСП, обявиха, че ще обжалват днешното решение пред Върховния административен съд. 

"Това решение се отнася за сега съществуващата коалиция "БСП за България" и за 50-то Народно събрание, а не за изборите за 51-то и за бъдещи коалиции", коментират Ченчев и Свиленски.