Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов днес учредява официално партията си "Републиканци за България".

Събитието е насрочено за 13 ч. Вече има стотици заявления за членство в новата партия, съобщи самият Цветанов. Основна част от тях са бивш членове на ГЕРБ, кметове, областни координатори и депутати. Формацията на доскорошната дясна ръка на премиера Бойко Борисов е позиционирана в център-дясно и има амбицията да бъде представена в следващото Народно събрание.

Един от членовете на новата политическа формация е известният криминален психолог Тодор Тодоров, който участваше в преговорите с банковия похитител в Сливен преди години. Тази сутрин той заяви пред bTV, че няма причини да не вярва на Цветанов, защото е работил с него в системата на МВР и е готов да го последва.

"Не е имало нито един момент в който да усетя, че нещо не трябва да се случи по правилния начин. Когато трябва да се работи, никога не е имало отстъпване, "чадър" или както искате до наречете, винаги се е работело до последната капка кръв, ако мога така да го кажа", каза Тодоров, който уточни, че се познават от малко повече от 20 г., но не са близки и не е ходил в апартамента му.

Относно разрива между Цветанов и Борисов Тодоров коментира, че никой не остава прекалено дълго време близо до премиера.

„Разривът между двамата не ме изненада - видял съм и съм забелязал през годините, че никой не е останал прекалено близо до Борисов. Според мен, защото той има способността в зависимост от това какъв му е интересът да се освобождава от хора, които по някакъв начин биха му пречили за постигане на неговите цели“, каза криминалният психолог.

Той не изключи в бъдеще да се работи в някаква насока с ГЕРБ, но с условие:

"ГЕРБ е загубила човешкия си образ, трябват реформи, ако те променят своя облик, ако имаме еднакви ценности и идеали, не пречи да работим заедно в някакъв момент и в някаква насока заедно".

Тодоров изтъкна, че не се вижда като депутат, а по-скоро иска да помогне партията да укрепне.

Той добави, че подкрепя протестите, но не ги посещава след решението да се присъедини към новата политическа формация, защото не иска да бъде разбран погрешно:

"Не искам хората да си мислят, че се опитвам да натрупам дивиденти, защото много политически лидери се опитаха вече да се възползват от общественото недоволство".

Той сподели и какво е неговото лично своето имущество, като го определи като нещо нормално – има панелен апартамент на кредит, родителите му имат една къща, близо до София има незастроен имот, както и малко място за каравана в Гърция.