"Убеден съм, че щях да напусна и ГЕРБ, и парламента. Това, което видях по време на Европейската кампания, ми даде мотивите да отида при Борисов и да му кажа, че ако не се върнем в периода, в който бяхме в началото, аз напускам, за мен друг вариант няма, той предложи трети вариант, аз го отказах. Има граници, които не могат да бъдат преминати, аз защото аз бях един буфер, който понасяше много негативи, за всичко това, което еднолично искаше да го решава един човек", това заяви тази сутрин пред Нова телевизия бившият втори в управляващата партия, който сега създава свой политически проект - "Републиканци за България".

Той бе категоричен, че скандалът около апартамента му не е единствената причина за оттеглянето му от управляващата партия.

"Аз не смятам, че съм нарушил закона и съм направил нещо нередно. Но когато се създаде тази ситуация, единственият разумен вариант беше да се оттегля. Колкото по-нависоко си, колкото по-независим си, естествено, ще се търсят повече компрометиращи факти и сюжети, които да те дискредитират. Когато съм имал възможност да давам съответната обратна гледна точка, аз съм получавал подкрепа от тези, които в момента не смеят да изразят различно мнение", подчерта Цветанов. 

Попитан за какво е бил буфер, той отговори:

"За всичко важно и стратегическо, което се случваше в партията и за защитата на хората, които под една или друга форма бяха уволнявани точно от съответните министри на сегашния кабинет, в услуга на една политическа сила в опозиция - ДПС. ДПС бяха обслужвани с всички горски в цялата страна, защото никой не ги защитаваше, освен мен или колегите по места. Попитайте г-н Порожанов (Румен Порожанов беше министър на земеделието, свързван с ДПС, по чието време бяха задържани петима - шефът на регионална горска дирекция-София, на регионалното горско стопанство в Своге, двама горски стражари и още един служител на системата - б.р.), това беше първият ни сблъсък. Той имаше един списък, а Борисов лично му беше разпоредил да се види с Карадъйъ и да изчистят всички неща, свързани с горските. Този списък спрях да бъде реализиран. Това нещо колегите го знаят. Ако тези уволнения бяха започнали да се случват, аз щях да направя публичен този разговор. Докато бях в парламента, заедно с колегите, които споделяха тези тревоги, съм се противопоставял на тези безобразия. ", разкри Цветанов.

И настоя, че се е противопоставял на срещу обслужването на политически интереси на опозиционна партия.

По думите му за него политиката е кауза, такава е и новият му политически проект. Цветанов призна, че в миналото е допускал грешки, които няма да допусне да се случват отново.

"Аз не съм предал ГЕРБ, просто ГЕРБ предаде всички тези ценности. Това според вас предателство ли е? Не е, предателство е, ако останеш и продължиш да правиш нещо, което е против твоето усещане и съществуване на политическата сцена", каза той.

Цветанов отхвърли всякакви спекулации, че има нещо общо със снимките от спалнята на премиера. Според бившия зам.-председател на ГЕРБ тезите на управляващата партия са антикризисна мярка.

"Това са толкова несъстоятелни тези. При всички положения не мога да бъда аз, не може да бъде и мъж. За да снимаш човек, който спи, трябва да имаш достъп до спалнята му. Няма как при премиера това да бъде мъж. Влизането във вилата, в която пребивават президентът и премиерът, и достъпа до по-личните пространства, се охранява от НСО", каза той.

Според него отговорът на въпроса кой снима премиера трябва да дойде или от самия него, или от разследващите.

Самият Борисов вчера заяви, че хора от близкото обкръжение на президента "са го сготвили", "една прекрасна госпожа нащракала" всичко.