След повече от два часа дебати, самият Волен Сидеров предложи те да бъдат отложени, докато не се произнесе икономическата комисия в парламента. Предложението беше прието от мнозинството.

По време на обсъждането националистите изтъкнаха, че стоманата е много важна за строителството и години наред "Кремиковци" е давал много работни места и брутен вътрешен продукт (БВП).

Николай Александров от „Атака” заяви, че българска стомана се е леела не само в Европа, но и в Япония и ред други държави, но приватизацията, осъществена от кабинета "Костов", елиминирала завода.

Можем да предложим на правителството да направи анализ за възстановяване дейността на „Кремиковци”, каза Румен Гечев от БСП.

Той припомни някои от плюсовете на завода - "за БВП, за продукти за индустрията, строителството".

Със спирането му загубите на БДЖ бяха над 30%. „Кремиковци” беше продадено по престъпен начин на цената на една гарсониера в София. Загубите за икономиката са огромни
”, добави Гечев.
Същевременно той каза, че в цената влиза и ангажиментът купувачът да изплати стотиците милиони левове дългове на предприятието.

По думите на Гечев обаче парламента не може да задължи изпълнителната власт да прави инвестиции, и то без разчети.

Проф. Станислав Станилов от „Атака” заяви, че няма нужда да се товари бюджетът, тъй като има Българска банка за развитие.

Методи Костадинов от левицата обаче добави:

"Ако бяхте отишли да видите „Кремиковци” – то е гробница, взривени са пещи, цеховете, фабриките, цялата инфраструктура липсва. Предложението не е реално, то е химера”.

Алиосман Имамов от ДПС пък каза, че възстановяването на завода би имало положителен ефект, но той вече е собственост на частно дружество.

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят предложението. Депутатката Стефани Михайлова само уточни, че тъй като за хората в района това би означавало нови работни места, подкрепят идеята да бъде подпомогнат потенциален инвеститор, но не чрез пряко участие на държавата, а с ускоряване на административните процедури.

"Разбира се, че не е икономическо обосновано за герберите, които при управлението си не правеха нищо друго, освен да взимат поръчки за собствени фирми, или за фирмите на съпругите си", контрира Волен Сидеров.

"Кремиковци" бе затворен през 2008 г., след като съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове от 2 млрд. лв. След три неуспешни опита за продажба, през 2011 г. финансиран от банка купувач го получи за 316 млн. лв., но после го продаде.

През декември премиерът Пламен Орешарски съобщи, че има заявен инвеститорски интерес към част от комбината и правителството ще го подкрепи.

Възстановяването на производството в комбината е част от "Планът Сидеров". Там има предложения, като 500 лева минимална пенсия и 1000 лева минимална заплата (вече 700 евро), индексирани всяка година с инфлацията, разваляне на концесиите за златодобива, прекратяване на договорите с ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про", пускане на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

И още: ликвидиране на безработицата с нарочно създадени държавни поръчки в строителство, инфраструктура, държавни производствени предприятия.

АНКЕТА: Да заработи ли отново "Кремиковци"?