Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който днес стана третият член на правителството, подал оставка заради имотния скандал, заяви, че не му е оказван натиск за това.

"Разразилият се скандал хвърля петно не само върху мен, но и върху Министерство на енергетиката и върху правителството и затова предприех тези стъпки", заяви той пред БНР.

И уточни, че оставката му е депозирана в Министерски съвет, но няма информация дали е приета.

Първанов добави, че не е консултирал решението си с "Обединените патриоти", въпреки че е номинация на НФСБ за поста зам.-министър на енергетиката.

"Нямам нищо общо с тази фирма ("Артекс" - б.р.). Жилището, което съм закупил, е на груб строеж", категоричен бе той.

Както вече стана ясно, Първанов е купил апартамент на ул. "Тинтява" в столичния кв. "Изток" на по-ниска от пазарната цена". Жилището, закупено от компанията, е придобито на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на жилището е най-ниската, известна до момента - 616 евро на квадратен метър.

Скандалът с апартаментите досега доведе до оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева, чийто кум е председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Именно неговата съдба обаче се очаква с най-голямо внимание.

Той все още е в САЩ, но утре, в очакване на завръщането му, Изпълнителната комисия на партията трябва да се събере утре или в четвъртък, за да обсъди съдбата му. Засега неофициално се твърди, че най-вероятно решението ще бъде Цветанов да напусне парламента, но да остане председател на предизборния щаб на ГЕРБ, където е по-нужен в навечерието на евроизборите.