Британският министър-председател Борис Джонсън се върна в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 след като се срещна с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Срещата с кралицата е част от конституционен ритуал, чрез който монархът възлага на победителя в парламентарни избори да състави правителство. Консервативната партия на Джонсън спечели убедително вчерашните избори и си осигури най-голямото мнозинство в Камарата на общините след третата поредна победа на Маргарет Тачър през 1987 г. При преброени бюлетини от всички избирателни райони освен един, торите на Джонсън печелят 364 от 650-те места в камарата, отбелязва АП.

Избирателната активност е била 67,23 процента, а общият брой на гласувалите е 31 897 000 души, според в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС. В избирателния район Източен Дънбартъншър, където лидерката на либералдемократите Джо Суинсън загуби срещу кандидатката на Шотландската национална партия Ейми Калахан, избирателната активност е била 80,38 процента.

Единственият избирателен район, от който още няма резултати, е Сейнт Айвс. Причината е, че заради морска буря в района на островите Сили не е могъл да отплава катерът, който трябва да събере бюлетините от всички населени места на архипелага, където живеят общо 2000 души. Архипелагът обхваща 145 малки островчета, само на пет от които са населени, отбелязва ТАСС.