Кои депутати и парламентарни групи ще подкрепят свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията, инициирани от ГЕРБ по искане на премиера Бойко Борисов. За целта са нужни 120 подписа.

ДПС нямат решение, въпреки че председателят им Мустафа Карадайъ е поканен в телефонен разговор, БСП отказват да разговарят, но техни депутати са дали подкрепа в частни разговори, Воля преосмислят позицията си, вече има принципно съгласие на ВМРО и НФСБ, деветте независими депутати обмислят решението си.

Така описа картината с консултациите председателят на НС Цвета Караянчева пред БНТ.

"Провели сме разговори с коалиционните партньори, очакваме разговори с независимите представители. ДПС не са решили дали да влязат в този разговор, БСП нямат желание, но пък има отделни народни представители, които могат да подкрепят предложението. Има отделни народни представители, които в частни разговори са заявили подкрепа", обясни Караянчева.

"Надявам се колегите от ВМРО да размислят, защото предложенията, които имат могат да бъдат приемливи и неприемливи. Но каква е цената? Цената е да имаме нова Конституция, върху която да работим", призова Караянчева.

"След като съберем 120 подписа, за да направим своето предложение за нова Конституция, ще продължим да разговаряме с групите, има много групи, които ще имат предложения. Този проект ще е основа за нова конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла конституция, а не за определени глави", каза още тя.

"До 2 септември предстоят още разговори. "Воля" искат да преосмислят позицията си, за да могат на 2 септември сутринта да я заявят. Не съм говорила с колеги от ДПС, г-жа Дариткова се е чула с техния председател, нямаме дата за разговор с тях, очакваме да заявят позиция", каза още Караянчева.

"В определени позиции и политики имаме припокриване с ДПС. В пленарна зала сме гласували по един и същи начин, но не могат да ни обвинят в тайни заговори", каза тя.

"За мен най-важно е какво показваме като резултати. Мислите ли, че ако бяхме с ДПС, хората в смесените региони щяха да ни повярват. Къде са резултатите на "Да, България" и на някои от партньорите, на БСП. Има региони, където БСП дори не издигат кандидати, а издигат кандидати на ДПС. Не можеш да бъдеш политик само във Фейсбук, трябва да бъдеш на терен и тогава се виждат нещата", каза още председателят на НС.

Тя е категорична, че държавата не печели от отиване на избори. "От 12 години съм член на тази партия, знам, че структурите са в кондиция. Събирането преди няколко седмици показа силата на партията. Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила. Ние имаме важна задача към държавата - имаме здравен, социален, икономически проблем в лицето на COVID-19. Говорим в момента за рестарт, защото премиерът предложи да вкараме проект за нова конституция. Той го предложи като член на партията, не като премиер да разясни на Румен Радев, защото се оказа, че той много не чете конституцията. Вкарваме този проект, което е възможност за разговор на всички политически сили и отваряме дебата за рестарт на държавата. Искаме на 2 септември да имаме 120 подписа, за да може да не губим време. Никога не сме седели на власт на всяка цена. Трудно е на най-големите критици да признаят, че през тези 3 години се случиха хубави неща. Притесняваме се, че няма да има парламент", каза тя.

"Не бива президентът да е толкова остър политически. Това е негов избор. Да стоиш на"Дондуков" и да живееш в Бояна не те прави президент", каза Караянчева.