Борисов прави единственото, което можеше да направи - взе кампанията на ръчно управление. Имаше огорчение у него заради случката с Цветан Цветанов. Така политологът Първан Симеонов, директор на "Галъп", коментира пред Нова телевизия развоя на политическата кампания и ролята на премиера Борисов в нея.

"Борисов направи единственото, което можеше да направи в тази ситуация - взе кампанията на ръчно управление. Не за първи път БСП излиза с едни гърди напред, но после ГЕРБ обръща резултата", каза Симеонов.

По думите му Борисов се опитва да направи така, че малко по-голямата периферия на ГЕРБ да бъде уплътнена до изборите. Според него на няколко пъти се е случвало БСП да излезе малко напред, но накрая ГЕРБ успява да мобилизира по голямата си периферия. По думите му, ако ГЕРБ спечели изборите, това ще бъде обяснено като победа на Борисов, ако ги загуби - като загуба на Цветанов.

В предишната кампания БСП малко изплаши избирателите. БСП печели от това противоборство Борисов - Радев, добави той. Около 1/3 от вота се решава в последните дни, каза социологът.

Говорим по скоро за паритет на двете политически партии, каза Евелина Славкова - социолог от Тренд. По думите й, водят се две кампании в ГЕРБ много видно. Дори за европейските избори говорим за битка във вътрешнополитически план, каза още тя. Сблъсък между Бойко Борисов и Корнелия Нинова в медийно отношение също може да окаже влияние на кампанията. Един от най-интересните сблъсъци е, когато лидерите на големи партии излязат един срещу друг, каза Славкова.

 

 

Според социологът от "Тренд" Евелина Славкова психологическия фон, че БСП вземат преднина се е сменил. "Независимо от това, че говорим за минимална разлика между двете партии, по-скоро за паритет, се смени психологическия фон, че БСП вземат преднина", заяви Евелина Славкова от изследователски център "Тренд". Тя смята, че разразилата се ситуация след скандала с апартаментите може да служи за оправдание, ако ГЕРБ изгубят изборите.

Предизборната кампания е в разгара си. Но преди дни едно изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой вдигна градуса на напрежението между България и югоизточната ни съседка. Той призова страната ни да насърчи изучаването на турски език в нашите училища. Това накара външния ни министър Екатерина Захариева да го привика за обяснение в МВнР. Как влияе създалата се ситуация на политическата кампания преди евровота? На въпроса отговарят Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова - социолог от изследователски център "Тренд"

"Когато ставаме свидетели на такива ситуации, в предизборен период те много се изострят", коментира Евелина Славкова

"Всички предизборни кампании в последните 10 години винаги съдържат един такъв етнически елемент някъде. От Катуница до където се сетите. Фактологията има значение обаче, защото през годините темата за изучаването на турски език като задължителен предмет в училище е част от кампанията на някои политически сили. Така че тя прозвуча малко рязко на този възпален предизборен фон", обясни Първан Симеонов. Според него реакцията на управляващите е нормална.