Мая Манолова продължава да е фаворит в битката за кмет на София, но Йорданка Фандъкова скъсява дистанцията между тях. Тези данни обявиха от Маркет ЛИНКС в социологическо проучване по поръчка на OFFNews. Според агенцията разликата между двете на първи тур е в рамките на статистическата грешка, но за балотажа Мая Манолова е с преднина.

В напреварата за Столичния общински съвет авансът е на страната на ГЕРБ, следват БСП, Демократична България и ВМРО. С нарастващо одобрение и реални шансове за свое представителство е и дясната коалиция на Движение България на гражданите, НДСВ и Път на младите, която подкрепя кандидатирата за кмет на Мая Манолова.

Специално за читателите на Dir.bg резултатите на проучването анализира управителят на Маркет ЛИНКС Добромир Живков.

- Според последното изследване на Макет ЛИНКС Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са фаворити за балотажа. Какви са тенденциите спрямо август и сега?

- Динамиката на публичните нагласи ясно показва две паралелни тенденции, които се развиват през последния месец. Те се изразяват в нарастващо одобрение за кандидатурата на г-жа Фандъкова и намаляваща подкрепа за г-жа Манолова. В най-голяма степен те са резултат от промяната на конфигурацията на ролите.

Проучването през август оцени техните изходни позиции като най-вероятните кандидати към онзи момент. Тогава г-жа Фандъкова беше кмет, докато г-жа Манолова беше омбудсман. Може би е излишно да влизам в детайли за различията между това да бъдеш в ролята на омбудсман - надполитическа институция, натоварена с функцията да защитава гражданския интерес и това да си кандидат-кмет в кампания, която не се отличава с особено благоприличен тон. Именно тази смяна на ролята от омбудсман в кандидат-кмет при г-жа Манолова, съпътствана от неизбежните негативи от влизането ѝ в политическата битка, е движещата сила на промяната на обществените нагласи към публичния ѝ образ.

Ако погледнем повече вдясно на политическия спектър, ще видим и друга тенденция, а именно, че кандидатът на Демократична България арх. Борислав Игнатов постепенно набира скорост и се очертава като третата по електорална подкрепа кандидатура в рамките само на 20 дни. Борис Бонев от "Спаси София" има шанс да постигне четвърти или пети резултат в пряка конкуренция с Ангел Джамбазки на ВМРО. Тук е моментът да потвърдим предварителните очаквания, че електоратът на Демократична България е раздвоен между кандидатурите на Игнатов и Бонев, което в настоящия момент възпрепятства консолидацията на десните избиратели в София и постигането на резултат, близък до този на Фандъкова и Манолова.

- Казвате, че Манолова води сред решилите да гласуват, но разликата е малка.

- Да, точно това показват резултатите. На първи тур разликата е в рамките на статистическото отклонение и затова не може да бъде тълкувана като значима. По-различни са декларираните от софиянци нагласи за втория тур, където при евентуален балотаж между Фандъкова и Манолова предимството на втората вече е сериозно. Вторият тур неизбежно би бил значително повече политизиран и по-високият резултат на г-жа Манолова до голяма степен се формира от наказателен вот срещу сегашното управление както в София, така и в национален мащаб.

- Как се отразява подкрепата на партиите на двете най-популярни кандидатури?

- Очевидна цел на ГЕРБ е да снеме политическото напрежение от кампанията, вкарвайки я в конкретиката на софийските проблеми, като я направи по същество експертна и технократска. Това е съвсем естествен ход, предвид ниската точка, в която се намира управлението и ГЕРБ като цяло, след сътресения и скандали и въпреки много доброто представяне на изборите за ЕП.

През последните две години проблемите на столицата често бяха поставяни в по-широкия контекст на модела на управление на ГЕРБ. По този начин връзката между управлението на национално ниво и управлението в София стана негативно натоварена и рискова в настоящата предизборна ситуация. Затова и пред щаба на г-жа Фандъкова сякаш няма много други варианти освен позитивна и максимално деполитизирана кампания, в която ГЕРБ остава на по-заден план.

От другата страна имиджовият атрибут "гражданска" на г-жа Манолова и съответно заявката ѝ за надпартийна кандидатура относително бързо започна да отстъпва пред обратното ѝ позициониране в масовото съзнание по политическата ос ляво-дясно. Излишно е да уточнявам, че гражданите я припознават най-вече като ляв кандидат и основната част от този сегмент са разбира се представители на електората на БСП и на ГЕРБ.

Резултатите показват, че избирателите на БСП са силно консолидирани в решението си да гласуват за г-жа Манолова, но и че връщането на мажоритарната ѝ кандидатура в орбитата на БСП чрез предизборна хиперактивност на БСП е много по-вероятно да доведе до отлив от иначе широката подкрепа, която получава тя.

- Къде са потенциалите на двете основни кандидатки за кметското място най-вече по отношение на различните групи и профили избиратели?

- В това е спецификата на сегашната ситуация. Първоначалните хипотези бяха за най-вероятен балотаж между Фандъкова и Манолова, в който решаваща би била мобилизацията сред гласоподавателите на Демократична България. Това все още е валидно допускане, но моментната снимка показва, че двете кандидатки биха разделили подкрепата на десните в София, без никоя от двете да получи съществено предимство. По-внимателният поглед води по-скоро до извода, че не по-малка по значимост роля ще изиграят все още нерешилите кого да подкрепят на първи тур. Логично изглежда именно тази група граждани да се окажат в ролята на ключов електорален ресурс в хода на кампанията.

- А какво се случва в надпреварата за ОС и може ли да очакваме съществени промени в структурата на политическото представителство?

- ГЕРБ ще бъде с най-много на брой представители в столичния ОС. Най-вероятно те ще бъдат около една трета от всички. Любопитно ще бъде разпределението на местата за БСП и Демократична България, които изглеждат с практически равен потенциал и то поради високата мобилизация на електората на Демократична България. Моментният резултат и на двете политически сили гравитира около 20% на база гласуващи. Това именно предполага съвсем различна конфигурация на бъдещия ОС. Съвсем сигурно е, че ВМРО също ще е представена в градския парламент, а е много вероятно това да постигне и широката коалиция Движение България на гражданите, ЗНС, НДСВ и Път на младите, която подкрепи кандидатурата на Мая Манолова.

- Как бихте определили кампаниите на основните кандидати, ако трябва да ги сравните?

- На повърхността и в публичното присъствие на основните кандидати виждаме опит за позитивна кампания с добре подготвена аргументация за политиките, предлагани от всеки. Под този фон сме свидетели на нечиста игра, като най-активна изглежда тази, насочена към трите опозиционни кандидатури - на Манолова, арх. Игнатов и срещу кандидатурата на Борис Бонев. Тези атаки не са част от официалната кампания на г-жа Фандъкова, но неоспоримо са част от такава, която се води в определени медии. В една от тях само вчера преброих 4 такива компромата към един от опозиционните кандидати от общо 15 "текущи" новини. Това представлява над 25% от актуалното съдържание на медията към дадения момент. Ако си представим, че това е само една част от общата картина, то има вероятност да се приближим към реалните мащаби. Разбира се, че негативни послания има във всички посоки, но тези, които маркирам, се отличават с това, че не са базирани на аргументи, а са в най-голяма степен отдалечени от наболелите политически въпроси и реалните проблеми на София, а са фиксирани върху личностите на кандидатите. От друга страна, много пъти сме ставали свидетели как подобни усилия постигат обратен ефект.

С интерес очаквам дебатите за София и ми се иска да вярвам, че до голяма степен те ще формират окончателното решение на всеки жител на столицата за неговия глас на предстоящите избори.