Бившият премиер Иван Костов назова двата големи риска пред националната сигурност - руската хибридна атака и агресията й в енергетиката със спирането на доставките, както и "пета колона" у нас, която работи за руските интереси. Костов обаче не съжалява, че е продал "Лукойл" на руснаците, защото те спечелили честен търг, стана ясно от интервюто му пред бТВ.

"Русия със специален закон обяви и нашата страна за неприятелска виждаме истинска хибридна война срещу България, включително агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договора, което е абсолютно недопустимо. Това, заедно с петата колона в страната, наистина представляват много сериозен риск за сигурността", каза Костов.

И предупреди, че резултатът ще е служебно правителство и предсрочни избори.

"И затова политическата система, ако бъде така дестабилизирана, както беше дестабилизирана преди няколко месеца - да влиза от избори в избори, от служебно правителство в ново служебно и да не е в състояние да излъчи парламент, който да е способен да решава задачите, което силно ще увреди интересите на България", заключи бившият премиер от времето на СДС.

Той направи уговорката, че понятието "депутинизация" е близко до избирателите на "Демократична България", но не става много за анализ. "Аз предпочитам да използвам по-конкретните прояви на феномена, който представлява голям риск за националната ни сигурност и за функционирането на политическата ни система", поясни Костов.

Нулевата енергийна зависимост е ключова за Костов, защото "чрез енергетиката Русия би могла да предизвика големи вълнения, падане на правителство и какво ли не".

"Трябва да се намерят заместители на природния газ и още отдавна сме изчислили, че докарването през океана на втечнения газ няма да оскъпи цената на газа повече от тази, на която ни го продава "Газпром", каза още Костов.

"Всъщност скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2014-2014 година.Наистина тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща. Но това не е нещо изненадващо. Въпросът е как се възприема това, че сме неприятелска държава от политическия елит в страната и от хората. Мисля, че хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия и подценяват малко. Да си така държава на Русия означава, че към тебе могат да бъдат предприети всякакви средства за действие и противодействие, както казва руският закон, за да бъде неутрализирана тази заплаха, която те считат, че България представлява. Примерно, да бъде отровен оръжеен търговец, да бъдат взривявани оръжейни складове, да бъдат убити скришно хора", продължи бившият премиер.

И добави към заплахите "всички форми на агресия в сферата на пропагандата" и хакерските "нападения върху сайтове и правителствени структури".

"На една конференция го представих като "доктрината на Герасимов" - елиминиране на противника, без да се прилагат военни средства", добави Костов.

Според него това би могло да се предотврати чрез национално съгласие, за да бъдат неутрализирани тези заплахи.

По думите му е необходима пълна проверка на лоялността на службите, които са подавали невярна информация преди началото на бойните действия и са убедили президента и доста други политици, че войната ще трае съвсем кратко и Русия ще превземе Украйна.

 

Той се обяви и срещу идеята да национализираме определени руски активи и да предприемем и санкции срещу лица и фирми, както само преди дни предложиха от ДБ - да национализираме "Лукойл".

"Въпросът е не да бъдат национализирани фирмите, от които зависи националната сигурност, а да бъдат контролирани, за да не могат да саботират сигурността ни", заяви Костов. Той не съжалявал, че е продал "Лукойл" на руснаците:"Те спечелиха един честен търг, те дадоха най-добрата оферта. "Лукойл се държеше много лоялно към интересите на българската държава докъм 2007 г. След това те престанаха да плащат", каза Костов и обвини Тройната коалиция за това.