"Приемането на така нареченото "френско предложение" от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени. Македонският парламент прие "френското предложение", след като в продължение на дни имаше изказвания на трибуната му, които изразяваха българофобия", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от партията.

"Вгледано в кризите, които ни влияят ежедневно,  голяма част от  българското общество не обърна внимание, че при посещението си в парламента на Северна Македония Урсула фон дер Лайен категорично обясни, че преговорният процес няма да включва двустранни и исторически въпроси, тя заяви и че има македонски език", посочва още Костадинов.

И прави заключението, че ЕС е предал българския интерес.

"Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз. Това за пореден път показа, че статутът ни в съюза не е на пълноправен член, а се равнява на статута на обслужващ персонал", категоричен е той.

Костадинов припомня, че "Възраждане" вече внесе в деловодството на Народното събрание  предложение за отмяна на взетото решение от българския парламент с оглед на това, че има разминаване между вариантите, гласувани в София и Скопие. "Както е добре известно обаче, настоящото управляващо мнозинство отказа въобще да допусне предложението като точка за разглеждане в дневния ред", посочва Костадинов.

"Позицията на "Възраждане" е, че това е допълнителна и още по-основателна причина да има много скоро предсрочни избори", категоричен е той.

"С вече нов състав на Народното събрание ще има много по-голям шанс за ново решение на българския парламент и за нова възможност за предоговаряне на условията, при които България допусна началото на преговорния процес на Северна Македония за членство в Европейския съюз", предполага лидерът на "Възраждане".

"Категорични сме, че изпълнението на българските условия трябва да предхожда преговорния процес и всеки един детайл от него, за което ще се борим и в 48-то Народно събрание", зарча се Костадин Костадинов.