Няма заповед за реставрация, както и за демонтаж на Паметника на Съветската армия - това каза пред медиите в Народното събрание председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов, след проведените два председателски съвета, до които се стигна заради протеста на депутатите от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

Депутатите се струпаха около парламентарната трибуна с различни мотиви - "Възраждане" и левицата, заради паметника, а ИТН, заради премените в Конституцията. Това наложи прекъсване на заседанието и свикване на един, а след него и на още един председателски съвет, на които опозицията поиска да види документите за преместването на паметника. 

"Бяхме на председателски съвет, на който изискахме да получим информация дали действително има заповед за каквито и да било действия, предприемани в Княжеската градина - оказа се, че нищо подобно няма", обясни Костадинов. Изслушахме юристконсулта на областната управа, който ни обясняваше как се е задвижвала процедурата през времето с темпове, които наистина са още в началото на тази година, отбеляза той.

"Няма заповед за демонтаж", категоричен е Костадинов. По думите на лидера на "Възраждане" председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски им е предложил да се обърнат към съда.

"Изведнъж се оказа, че, всъщност, не говорим за демонтаж, а за реставрация. Няма нито заповед за реставрация, нито за демонтаж. Има документи за обследване през 2019 г. за големи пукнатини в монумента, но това не било мотив за отстраняване на такъв паметник". 

Когато поискахме от управляващото мнозинство да прояви политическа воля и да спре процеса, те казаха, че няма да го направят. И ние им казахме, че в този случай нашето право според Изборния кодекс е да не позволим това беззаконие да продължава, така ще бъде всеки ден, докато не спрат. Същото нещо засяга и действията по отношение промените в Конституцията".

От своя страна съпредседателят на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Кирил Петков заяви, че "Възраждане", БСП и ИТН "слагат спирачка на най-важните плащания в държавата".

"Дискутирахме, че днес имаме двата може би най-важни бюджета за хората - за здраве и социалния бюджет. От тази гледна точка, ние не можем да разберем колегите от "Възраждане", БСП и ИТН как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата, хората чакат в момента този бюджет да бъде приет, пенсиите и здравното осигуряване зависят от това, с аргумента, че ние трябва като трибунал да решим дали документацията, която беше представена от областната управа, е пълна или непълна".

Снимка: БТА

"Това е абсолютно безотговорно поведение и ако се опитват да блокират най-важните плащания към хората точно преди Коледа, за мен това е извън всякакви норми на парламентарна дейност", категоричен е Петков. 

По думите му на председателския съвет са присъствали представители на областната управа.

"Дойдоха с всички папки, всички разрешителни. Информацията беше изчерпателна и даде пълна възможност на тези партии да се запознаят с нея", добави Петков. Той каза, че "Възраждане", "БСП за България" и ИТН са поискали демонтажът да бъде спрян, но "ние не сме в позиция да спираме нищо, ние сме народни представители". 

"Предложихме им, ако искат да входират решение, което да гласуваме, нали сме парламентарна република", коментира Петков. Според него от трите партии виждат, че не могат да направят някаква голяма обществена реакция и си правят пиар на гърба на хората с бюджета.

"Стоим тук, докогато решат да се върнат да си свършат работата, иначе целият български народ трябва да знае, че едни хора се опитват да сложат Народното събрание като залог за техни политически виждания", добави Кирил Петков.

"Има действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, припомни Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той цитира член първи от разпоредбите на този закон, в който се посочва, че Българската комунистическа партия, тогава именуваща се работническа, идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, в нарушение на Търновската конституция.