Нищо притеснително и нищо конкретно не чул лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на Председателския съвет, на който бе обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

"Държавата е в опасност, защото е в ръцете на тежко неадекватни хора. Слушахме общи приказки", заяви Костадинов пред журналисти. По думите му е той щял да е по-притеснен, ако е имало нещо конкретно да се каже, защото на Председателския съвет присъствали хора, чието място не било там. "Като например Даниел Лорер. Между другото, влизаха хора, носеха кафета, докато се четяха докладите, влезе фотограф няколко пъти. То стана нещо като едно малко Народно събрание", заяви Костадинов.

Той благодари на шефовете на служби, че не са съобщили конкретни неща, защото ако той бил на тяхно място, "не би имал доверие на хората, които в момента представляват държавното ръководство". "Пред тях не бих казвал нищо, защото са доказали, че изнасят държавни тайни в чужди посолства", изтъкна лидерът на "Възраждане".

По думите му Председателският съвет започнал с възмущение защо президентът не е поканил председателите на политическите партии, след което Костадинов попитал защо присъства (Даниел) Лорер, "който нито е заместник-председател на парламента, нито на парламентарна група. Коментарът дойде от Кирил Петков, че той го бил поканил, защото бил представител на еврейската общност. Аз му напомних, че в НС няма представители на общности, а на българския народ. Лорер се съгласи с мен, но каза, че държи да остане като заместник-председател на комисията по външна политика. Попитах тогава къде са другите ѝ членове, председателят и след малко Бойко Борисов дойде. После и (Делян) Пеевски и ние си докарахме наш човек, който за разлика от всички останали е наистина експерт и знае иврит, та да... стана една приятелска раздумка", описа Костадинов обстановката на съвета.

Той изрази мнение, че президентът не е поканил представители на парламентарно представените партии на консултативната среща вчера, защото "не искал Кирил Петков да присъства". "Нормално е лица, които изнасят тайни, да не бъдат канени на такива срещи", заключи Костадинов.

Снимка: БТА

Не мога да ви кажа каква информация получихме, но мога да ви кажа, че нашите разузнавателни служби работят толкова, колкото могат, без да се скриват зад трудностите, които има. Към тях трудно можем да отправим критики в момента", пък каза пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след заседанието на Председателския съвет. Той уточни, че службите са ги запознали с докладите си по темата.

"Искам да разбера дали "сглобката", в тази ситуация, ще реши да сменя шефовете на служби", добави Йорданов.

Според него конфликтът между Израел и "Хамас" е голям, с тенденция за изостряне и трудно предвидими последствия. "Страната е изправена пред сложна ситуация. Ако тя ескалира, горивата ще поскъпнат", каза още Йорданов.

"Забавното беше, че ние си сложихме телефоните в една каса преди заседанието, но секретарката на Пеевски - Денков, не го направи. После някакви хора влизаха и носеха кафе, докато се четяха секретни доклади. Така че, ако искате да знаете какво се е говорило, идете намерете момичето с кафето, защото тя не е подписвала нищо за пазене на секретна информация", добави Йорданов.