Лидерът на "Възраждане" бил поканен на протеста на земеделците, твърдят в своя позиция от партията, като наричат некоректни публикациите, в които се казва, че Костадин Костадин е бил изгонен.

"По-рано днес беше публикуван текст с невярно съдържание със заглавие: "Костадин Костадинов отиде при протестиращите земеделци, те го изгониха". В нея е отразено мнението на провокатор, който опитва да изрази мнението на цялата общност. Противно на стандартите за журналистика не е потърсена гледната точка на Костадин Костадинов, който е бил на място и е разговарял със земеделци по отношение на техните проблеми и искания, за чието разрешаване "Възраждане" като политическа партия би поела политическа отговорност", се казва в позицията.

В нея пише също, че "изпращането на провокатор, на когото медиите дават нужното време, води единствено до създаването на медийна манипулация":

"Тя може да обслужва поръчителите, но не в полза на българския народ. Апелираме към медиите, участвали в това, да продължат да се придържат към високите стандарти на журналистиката, които твърдят, че прилагат, да не създават разделение, а да дават изява на всички гледни точки. Апелираме към медиите във времена на протести и разединение да не удебеляват разделителните линии с неточна информация, а да бъдат обективни, да дават възможност за изказване на всички гледни точки според стандартите на журналистиката".

От партията на Костадин Костадинов обясняват и защо са застанали зад протеста на земеделските производители.

"Продоволственият суверенитет на България е заплашен. Атакуван е бранш, който осигурява прехраната на българските граждани. Ако този бранш бъде унищожен с оправданието "внесеното е по-евтино", то нека сме наясно, че евтиното излиза скъпо, тъй като, когато бъде унищожена конкуренцията, следва спекула с цената.

Внасяното от Украйна зърно не подлежи на фитосанитарен контрол, което води до незнание какво е съдържанието на хранителния продукт. Това са въпроси, вълнуващи цялата нация и политическите пристрастия на определени крупни земеделци не би следвало да бъдат поставяни на преден план".

В позицията на "Възраждане" се казва още: "Приетият меморандум за пореден път предава исканията на земеделските производители и ги поставя в ситуация на излъгани от тези сред тях, които са ангажирани с политически сили от управляващата коалиция, заради което Костадинов беше поканен на протеста от разочарованите сред земеделските производители".

Днес земеделските производители останаха в протестна готовност край Долни Богров, докато чакаха текста на меморандума, който вчера бе договорен с властта. След като той бе прочетен пред протестиращите, те го одобриха с аплодисменти и обявиха край на протеста.

На място отиде и лидерът на "Възраждане". Един от протестиращите бе цитиран да казва, че го е изгонил. "Казах му да напусне... Никой не го е извикал и аз лично го изгоних, няма работа тука, ние сме тук само земеделци".

След това председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни пред медиите: "Не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше една от причините ние днес да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, разумни и си гледаме интереса единствено и само на нашите членове. Нямаме никакви политически цели".