Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов покани всички парламентарно представени партии да се включат в разговора, който партията му вече е започнала с българските граждани - кои са реалните приоритети на страната. Приоритет за партията му е бюджетът на България, за който според него "няма сериозен разговор без правителство". От "Възраждане" са готови да предложат и правителство, и управленска политика, и бюджет. 

Петте точки, по които са склонни да разговарят с останалите партии, Костадинов описа така: 

"Избирателите ни изпратиха в парламента, за да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията си с ЕС, да не допуснем фалит на държавата и винаги и на навсякъде да защитаваме българския национален интерес".

В декларация от трибуната на 49-ото Народно събрание той каза, че страната ни може да е фактор в Европа, но "не с навеждане, а с отстояване на националните ни интереси с цената на всичко. Крайно време е да започнат да се съобразяват с нас - българите", каза още лидерът на "Възраждане". 

Той напомни, че са изминали 10 дни, откакто изборите приключиха, а през това време "доносници на американското посолство и жълти медии" се отдали на кампания срещу неговите избиратели - 358 хил. българи, които искали само едно - "да живеят свободно в свободна и независима държава".

"Анализатори, политолози, социолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана кампания срещу 358 хиляди българи. Те бяха наречени неграмотници, некадърници, фашисти, невежи, заблудени, лумпени и други. А сред тях съм и аз. Нарекоха това заплаха. Да, "Възраждане" е заплаха за националните предатели, чуждите агенти и виновните за деградирането на българската държава". 

По думите му Народното събрание тепърва ще придобива все по-изявен български облик. "Тези, които ни люлеят на робската люлка, искат нас да ни няма". Но не нас - "Възраждане", не нас - 358-те хиляди българи, а нас - целият български народ", смята Костадинов. 

"Най-наглото е, че за последните 5 г. правителството на САЩ е похарчило почти 100 млн. лв., за да насажда антируска пропаганда у нас. И сега тези платени от тях чужди агенти наричат нас свободните 358 хил. българи с поредица от обидни епитети. Ние обаче вече осъзнаваме истината, че може да лъжеш голяма част от народа за малко време, но не можеш да лъжеш всички". 

"Ние сме служители на нашите избиратели, пратиха ни да запазим българската финансова независимост, да не ни вкарват във войната с Украйна, да защитим българския национален интерес. По тези приоритети сме длъжни да разговаряме с всички партии, защото уважаваме техните избиратели", каза още лидерът на "Възраждане".

"Няма нормален българин, който да иска България да се ангажира в този братоубийствен конфликт - войната между Русия и Украйна. Затова трябва всяка една партия да застане пред избирателите си и да каже дали иска страната ни да влезе в този конфликт". 

Първите две партии имат два избора - да направят общо правителство и после ги бият техните избиратели, или да не направят и да ги бие американското посолство. Или трети - да подкрепят правителство, но тогава ще ги бият и от американското посолство и техните избиратели, каза още Костадинов.

Малко преди да даде думата на Костадинов, председателстващият заседанието Вежди Рашидов се обърка и повика на трибуната "Да, България". След като обаче му направиха забележка от зала, Рашидов обясни, че така му било написано в сценария и бързо се коригира.  

В началото на заседанието, съпартийците му, както и самият Костадин Костадинов, останаха седнали по местата си, докато звучеше Химнът на ЕС.