Обръщам се само към сънародниците ми, тъй като ние трябва да бъдем само българи. Искам да ви питам, доволни ли сте от това, което виждате в тази зала? Допада ли ви, че за пореден път Народното събрание ще събере безразборна евроатлантическа тълпа? Мнозинството от народа се въздържа от изборите и никой не може да говори от името на народа. Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на изявление от името на парламентарната група на тържественото първо заседание на 48-ото Народно събрание.

Той добави, че от "Възраждане" няма да говорят от името на целия народ, но за добро или зло - и никой друг не може.

"Защото българският народ се въздържа от участие в изборите, затова никой няма как да говори от негово име. Не знаем какви са причините повече от 61% от българите да не гласуват, но се досещаме: апатия, нихилизъм, неверие, отчаяние, униние, душевна леност и деградация. Всичко това на практика пише смъртната присъда на народа и държавата ни", допълни Костадинов.

Той обяви, че сред приоритетите на партия "Възраждане" ще бъдат: защитаване на българския интерес в Република Северна Македония; развитие на българската енергетиката, чрез модернизация на съществуващите ТЕЦ-ове и довършване на АЕЦ "Белене"; борба срещу демографската криза; недопускане на въвличането на България във войната в Украйна, както и "освобождение на страната ни от чуждите военни бази".

По думите му, на фона на изчезването на народа ни и войната в Украйна, докато инфлацията разяжда основите на икономиката, основният въпрос през последната седмица бил дали да присъства руският посланик Елеонора Митрофанова в пленарната зала.

"Евроатлантическата тълпа тук, със своето инфантилно поведение, привежда тази смъртна присъда в действие всеки ден. Ето защо пак питам - от тези хора ли очаквате да ви управляват добре, да са справедливи и безкористни в действията си, и да поставят българския интерес над всичко, както се заклехме всички преди малко?, попита още Костадинов.

Той прочете две стихотворения на Иван Вазов от трибуната - "Средство да нямаш врагове" и "Линее нашто поколенье". Според него, думите на поета са толкова актуални, че все едно са писани тази сутрин.

"Политиката не трябва да бъде борба за позиции и постове, за политики, идеи и идеали. Ето защо е време да обърнете поглед към себе си и да си спомните, че това, което отличава човека от роба е правото на избор. Кой ще запази българския лев? Кой ще върне независимостта на българската държава? Няма кой, освен българския народ. А "Възраждане" е инструментът в ръцете на народа. Спасение и освобождение отвън няма да дойде", категоричен бе партийният лидер. 

Според Костадинов българският народ е длъжен да заяви, че не иска повече България да бъде "васална територия, лишена от собствена политика и решения".

Той добави, че историята не остава никому длъжна.

"Няма да отстъпя и крачка назад в защита на нашите национални интереси. България заслужава добро и отговорно управление. Българите заслужават качествено образование, здравеопазване и справедливо заплащане. Не искам повече да виждам разруха, а възраждане. Време е България да стане отново независима държава и сами да пишем историята си", заключи Костадинов.