Бившият премиер Бойко Борисов, ексминистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров реагираха остро срещу пенсионирането на директора на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Той бе освободен днес от поста си поради навършване на необходимата възраст за пенсиониране с решение на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Заради пенсионирането на проф. Кантарджиев подчинените му от НЦЗПБ излязоха на протест пред Министерство на здравеопазването.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов реагира на новината в профила си във Фейсбук. 

"Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Най-разгорещеният ни спор беше за присъствената форма на обучение. Той настояваше да спрем децата от училище. Спорихме почти до 22.30ч. Други искаха обратното. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор. Проф. Кантарджиев проведе обучението и на българските журналисти. Разказа им всичко, което трябва да знаят за ваксините, за видовете ваксини и т.н. Написа и книга за ваксините. Раздаваше се професионално и безрезервно. За да е полезен. И беше полезен. И ще бъде полезен отново! Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!", написа проф. Ангелов.

Бившият премиер Бойко Борисов също се разгневи и заяви, че ще търси място за проф. Тодор Кантарджиев в ГЕРБ. 

"Миналия февруари и март той изнесе всичко заедно с останалите. Няма такава наглост и такова нахалство. Няма такъв реваншизъм. Разбирам да е към мен, разбирам да е дори към Мутафчийски. Но към Кантарджиев не разбирам!", каза Борисов, цитиран от ПИК. 

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пък коментира пред Нова телевизия, че мотивът - навършена възраст за пенсиониране, който бе оповестен за освобождаването на проф. Кантарджиев, е несериозен.

"Проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван точно в този момент, когато си поемаме дъх", категоричен бе той.

По-късно в официална позиция на БЛС бе отбелязано, че съсловната организация е категорична, че освобождаването на проф.Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път.

"Проф. Тодор Кантарджив е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество", се казва в позицията.

"Случилото се е особено огорчаващо на фона на 30-те и повече години от живота си, които проф.Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория "Борба с пандемията - Ковид 19", посочват още от съюза.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази подкрепа за пенсионирания шеф на НЦЗПБ, като заяви, че хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят.

"Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", уточни тя.