Още преди началото на преговорите двете страни обявиха, че не са съгласни на отстъпки по евентуална автономия на сръбските анклави, понеже това би нарушило или сръбската, или косовската конституция. 

"Въпреки множеството срещи и консултации, които проведохме, споразумение не бе постигнато. Остава още малко време за търсене на решение", заяви  сръбският премиер Ивица Дачич след края на срещата с косовския си колега Хашим Тачи, съобщи БТА. 
Дачич добави, че неговата делегация е запазила единство по отношение на проблемите, засегнати на преговорите и окачестви сегашния кръг на диалога като "тежък и изтощителен". 

Очакваният напредък в отношенията между двете страни не настъпи, въпреки че това беше осмата среща между двамата премиери през последната половин година.

"Заседаваме официално за последен път. Бяха предоставени различни предложения. Разстоянието между двете страни е много тясно, но дълбоко. Премиерите сега ще се върнат в страните си и ще се консултират с колегите си и през следващите няколко дни ще ме уведомят за решението си. Желая им лек път и успех при постигането на споразумение", заяви Аштън.

Намирането на разрешение на конфликта между Белград и Прищина е важно и за двете столици, защото без него няма да има напредък в присъединяването им към Европейския съюз. Сърбия иска автономност на северно Косово, което е населено предимно със сърби. Косово е съгласно да увеличи правата им, но не и да им даде независимост от Прищина.
Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 година, и смята, че трябва да има дума в управлението на някои общини в страната. 
ЕС обаче иска от Белград да нормализира отношенията си със своите съседи, ако иска да се присъедини към съюза.