Един от кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия е обжалвал в последния момент пред Върховния административен съд решението на Административния съд София-област за отмяна като незаконосъобразно решението на Съвета за електронни медии за прекратяване на процедурата за избора.

Според медийни публикации кандидатът, който е обжалвал, е Сашо Йовков, съобщава БНР.

Това потвърди членът на СЕМ Симона Велева пред парламентарната комисия по културата и медиите. При това положение досегашният ръководител на БНТ Емил Кошлуков остава на поста си, обясни тя.

"И ние сме обвързани от закона и прилагаме закона, а именно, че тогава, когато СЕМ - по една или друга причина не е успял или не може да избере генерален директор, продължава действието на мандата на генералния директор, който е в момента", коментира тя, цитирана от БНР. "Това е патова ситуация, която се случи, според мен не трябваше да се случва така, но е факт, че нито един от кандидатите не събра 3 гласа през миналата година", допълни Велева.

Ако ние на този етап вземем решение да отворим процедура, има вероятност новият генерален директор да бъде уязвим и тази процедура да бъде обявена за нищожна", обясни членът на СЕМ.

Претендентите за поста на генералния директор на БНТ бяха осем, а изборът се проведе през юни миналата година. Въпреки несъгласието на членове на СЕМ с редица от мотивите на съда, медийният регулатор взе решение да не обжалва решението.