Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор на Българската национална телевизия. Никой от осемте кандидати не събра необходимите поне 3 гласа, за да победи в състезанието.

Така, след провала на вота, председателят на СЕМ Соня Момчилова прекрати процедурата. Това означава, че Емил Кошлуков остава генерален директор на БНТ до обявяването евентуално на нов конкурс.

"Нито един от претендентите не покри в достатъчна степен критериите на СЕМ", обобщи след края на вота Момчилова. "Това е прецедент, но законът ни го позволява", добави тя и благодари на членовете на съвета, че са отстояли решенията си и при трите опита за избор.

Мнението й оспори Пролет Велкова и двете изостриха тона помежду си.

Велкова, която е нов член на СЕМ, заяви, че не се гордее с резултата от днешната процедура, "защото не е в обществен интерес" и не е в услуга на авторитета на БНТ.

Велкова каза, че се потвърдил слухът отпреди месец, че няма да бъде избран нов генерален директор на БНТ, за да остане Емил Кошлуков. "За мен потвърждаването на този слух е симптоматично и се пита доколко са автономни нашите гласове", добави тя. И призна, че я е смутило, че Кошлуков е бил изобщо допуснат до процедурата.

"Ние не сме тук, за да правим услуга на когото и да е било", контрира Соня Момчилова. "Аз не споделям Пилатовския подход да изберем някого само защото трябва да има избор", аз не го споделям", каза тя. И обвини Пролет Велкова, че по време на заседанията е опитала да повлияе на избора на член на СЕМ как да гласува.

"Вие се опитахте да манипулирате член на съвета", обвини Момчилова по адрес на Велкова, която уточни, че е имала намерение само "да убеди".

Велкова изрази съжаление от отказа на Габриела Наплатанова да подкрепи нейния фаворит Венелин Петков, което наложи бившата журналистка от бТВ да повтори позицията защо се е въздържала и защо и занапред възнамерява да се въздържи.

"Аз много правилно съм премислила мотивите си", обърна се Наплатанова към Велкова. Още в началото на процедурата тя поясни защо смята, че няма право да гласува за Венелин Петков - тъй като го познава от 22 години и е работила с него.

Преди да се стигне до край на процедурата се проведоха три вота. При първия опит за избор гласовете на петимата медийни съветници се разделиха между настоящия шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков, бившия началник на новините в бТВ Венелин Петков и Ирина Величкова. И тримата получиха по един глас, останалите двама членове на СЕМ се въздържаха.

Така след първия опит вотът показа: за Емил Кошлуков - 1 глас "за" и 4 "против", за Венелин Петков - 1 глас "за" и 4 "въздържал се" и за Ирина Величкова - 1 глас "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Вот за Венелин Петков даде Пролет Велкова, а Галина Георгиева заложи на Емил Кошлуков. Симона Велева пък предпочете да гласува за Ирина Величкова.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова се въздържа и не даде превес на никого от осемте кандидати. Габриела Наплатанова предварително обяви, че ще гласува "въздържал се" с аргумента, че познава Венелин Петков от 22 години съвместна работа в телевизията, поради което е длъжна да постъпи така. Иначе тя подчерта, че за нея той е изборът за шеф на БНТ.

Членовете на СЕМ се оттеглиха на едночасово заседание, на което трябваше да постигнат консенсус около някоя от кандидатурите. Отпадна тази на Ирина Величкова, за да се появи номинацията на Сашо Диков, предложен от Симона Велева. Той получи 2 гласа "за" и 3 "въздържал се", същият резултат се повтори и за Венелин Петков, а Емил Кошлуков отново събра 1 глас "за" и 4 "против".

Последва ново едночасово заседание на СЕМ, в трети, последен опит за избор на генерален директор, който повтори предишния резултат - Сашо Диков и Венелин Петков с по 2 гласа "за", а Емил Кошлуков с 1 "за и отново никой не събра заветните 3 гласа.

Кандидатите бяха общо осем: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова, а през последните два дни СЕМ изслуша концепциите им за развитие на обществената телевизия.