Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова предложи генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков да отстъпи поста си до избора на нов ръководител на БНТ. Това се случи по време на вчерашното представяне на отчета на генералния директор на обществената телевизия за периода януари - юни 2022 година. 

По време на изслушването Велкова разкритикува редакционната политика на БНТ, което накара Кошлуков да защити журналистите. Стигна се до остър словесен сблъсък между, при който директорът на БНТ обяви, че времето на партийните секретари е свършило още преди 30 години.

"Плурализмът ми се струва, че в БНТ се разбира по-скоро и най-вече като даване възможност да се чуят различни, много, възможно всички гледни точки, което е разбира се, прекрасно, но в никакъв случай мисля, че е достатъчно, за да има плурализъм такъв, какъвто в по-задълбочения смисъл на думата трябва да го възприемаме, а именно да има журналисти, които да успяват да отсеят зърното от плявата, да помогнат на зрителя да се ориентира къде е лъжата, къде е истината, къде са фактите, къде са манипулациите", каза Пролет Велкова.

След като призова Емил Кошлуков да се оттегли до назначаването на нов директор, той взе думата, за да се защити:

"Докато аз съм директор, ще отстоявам независимостта и спокойствието на моите колеги. Няма да позволя партиен секретар да им казва какво да правят. На Вас как ви се струва е друга тема. Вашите мнения са си ваши, имате право на тях. Доверието в БНТ е огромно, тя е водещата телевизия в момента в България по доверие, независимо от цялата кампания, хули и опити, такива като вашите да я дискредитират. Не влияе".

Аудиозапис, разпространен от сайта Topnovini.bg, свидетелства как Кошлуков не крие, че възприема издигната в СЕМ от "Демократична България" Пролет Велкова, като човек, който изпълнява "партийна линия". На въпрос "Как приемате факта, че получихте 4 гласа неодобрение за тази позиция, която заемате?", Кошлуков свързва неодобрението с това, че издигнатата в СЕМ от "Демократична България" Пролет Велкова спазва партийна линия: "Един път Ви оставих да се подигравате на изслушване, втори път няма да стане!"

"Тук не съм на разпит", казва още генералният директор на БНТ и допълва по адрес на Пролет Велкова: "Това е отчет, не разговор по ваши любими теми. Погледнете си правилника за работа. Ние не сме на другарски съд, имате грешка".

На свой ред Пролет Велкова обвинява Кошлуков, че е минал "изключително отвъд бариерата на добрия тон", а той отвръща, че целта на заседанието на СЕМ не е да се дават оценки на отговорите му.

Като аргумент срещу работата на БНт Велкова прилага и снимката на Кирил Петков и Лена Бориславова, която БНТ пусна на сайта си, но Кошлуков е категоричен: "Ние не сме сайтът на Дарик, няма да можете да качвате и сваляте неща в сайта на БНТ. Няма да казвате на журналистите какви предавания да правят".

Целия запис можете да чуете тук: