Основната критика към проекта е, че допуска двойно санкциониране за едно и също нарушение, пише mediapool.bg.

Заместник-главния прокурор Пенка Богданова, подготвила становището, се хваща за текста, който постановява, че действията и санкциите по Закона за борба с корупцията се прилагат независимо от предприемането на действия и мерки по други закони, включително започване на наказателно производство.

От прокуратурата припомнят основния принцип в правото – non bis in idem – никой не трябва да бъде наказван два пъти за едно и също нещо.

Според сега действащото законодателство, когато се образува наказателно дело, административното производство се прекратява, а материалите се изпращат на прокуратурата.

Проектът за Закона за борба с корупцията обаче изрично не предвижда прекратяване на производството срещу заподозрения високопоставен държавен служител.

Законопроектът за борба с корупцията по върховете на властта трябваше да бъде гласуван на първо четене в последния работен ден на депутатите преди лятната ваканцията. Той обаче беше бойкотиран от всички парламентарни групи без Реформаторския блок.

"Принципна подкрепа" от прокуратурата

Прокуратурата отбелязва "принципната си подкрепа за законопроекта", но иска да се направи "прецизна окончателна редакция".

Вицепремиерът Меглена Кунева вече обяви, че няма да се правят отстъпки от основни идеи в проекта. По план Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта трябва да започне работа от началото на 2016 година.

Общо 10 000 политици, високопоставени държавни служители и магистрати ще попаднат под ударите на новото специално законодателство.

Бюрото ще може да използва като повод за започване на проверки анонимни сигнали и медийни публикации.

Проектозаконът дава дефиниция и на понятието "корупционно поведение".

Това е "поведение, при което в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, или изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси".