БСП настоява за изтегляне на внесени от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и избор на нова Централна избирателна комисия /ЦИК/. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

От БСП ще сезират Венецианската комисия за внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и настояват те да бъдат изтеглени. Притеснени от резултатите, от евентуалната си загуба, се готвят да узаконят фалшификацията на изборите през Изборния кодекс, коментира Нинова. Ще се борим на второ четене за машинно гласуване, заяви лидерът на БСП.

Нинова уточни, че промените са внесени тихомълком между първо и второ четене от Анна Александрова от ГЕРБ. Според левицата с тези изменения се узаконява диктатурата. Нинова обясни, че досега решенията на комисиите при избори се взимат с две трети мнозинство, а с новите текстове от ГЕРБ предлагат това да става с обикновено мнозинство и падащ кворум.

"По този начин елиминират при взимането на решенията в комисиите другите партии", коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че досега, ако първоинстанционният съд отмени решение на комисия, се насрочваха нови избори там, където има установени фалшификации. ГЕРБ предлагат това да отпадне и същата комисия със същото мнозинство от 50 плюс 1 да вземе ново решение на база на същите фалшиви протоколи, коментира Нинова. С новите предложения се отменяло и правото да обжалваш едно решение с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Корнелия Нинова коментира още, че мандатът на настоящата Централна избирателна комисия изтича и трябва да се смени. Тя обясни, че основание за такова искане им дава законът, според който на 20 февруари изтича срокът, в който трябва да започне процедура за избор на нова ЦИК. По думите й обаче от ГЕРБ се ослушват и не искат да отварят тази процедура. Ето защо ние поемаме инициативата и утре внасяме проект за решение за откриване на процедура за избор на нова ЦИК, съобщи лидерът на БСП.

Крум Зарков: Нашата цел е прозрачен и честен изборен процес. ГЕРБ вървят в обратната посока

"Нашата цел е да регламентираме възможно най-прозрачен и честен изборен процес. За съжаление, предложенията на нашите опоненти вървят точно в обратната посока". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на НС на БСП Крум Зарков. Той обясни, че левицата идентифицира два основни проблема в Изборния процес. "Единият е свързан с избирателните списъци. Той стои неразрешен от години и никой нищо не прави за решаването му", обясни той и допълни, че БСП предлага най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избирателите. "Вторият проблем е свързан с т. нар. "втори оригинален протокол". Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал, за да се предотвратят измамите с втория", заключи Крум Зарков.