БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни управление и дава висока оценка на своите министри, обявиха от левицата след днешния Национален съвет на партията. 2 успеха, 1 слабост, 3 задачи и 3 проблема пред кабинета отчете Корнелия Нинова и още веднъж заяви: "Няма да подпиша и един патрон да излезе за Украйна".

А ето и подробности от днешния пленум на БСП, изпратени в прессъобщение до медиите:

"Националният съвет на БСП изслуша отчетите на 4-мата ни министри, направихме дискусия и за първите 100 дни управление на правителството и даваме своята оценка: Националният съвет оценява положително резултатите от първите 100 дни управление на правителството и дава висока оценка на излъчените от БСП министри, като отчита следното - очертаваме 2 успеха, 1 слабост на правителството, 3 сериозни задачи, които ни чакат и 3 проблема, които чакат своето решение.

Първият успех - правителството успя в една много тежка ситуация на няколко кризи да преведе страната през най-тежките зимни месеци успешно. Чрез наложения мораториум на цените на енергията за битовите потребители, чрез компенсациите и подкрепата за бизнеса, с определяне на 250 лв., а сега вече 300 лв. компенсация за мегаватчас, с мярката "60/40".Правителството през тези месеци проведе и битка с опитите да се спекулира с цените, абсолютно неоснователно. Както и осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Това беше сериозна политика за изтеклите няколко най-тежки зимни месеци и те струваха на бюджета 4 млрд. лв., които се върнаха в икономиката и семействата.

Вторият безспорен успех за нас е приемането на бюджета за 2022 година. Въпреки различните мнения на коалиционните партньори по финансова, икономическа и социална политика, ние приехме един бюджет, който има 2 основни акцента. Акцент икономика - увеличихме със 100% публичните инвестиции, от 2.9% на 5.8% от БВП. Това означава специална и насочена към икономиката политика. И второ - 1/3 от разходите на държавата, близо 20 млрд., бяха насочени за социални политики. За нас, като социалистическа партия, това е изключително важно. Чрез тази политика показахме на младите семейства грижа на държавата за тях - увеличаване на майчинството, на детските надбавки, безплатните детски градини. Показахме грижа за работещите хора, чрез увеличаване на ваучерите за храна от 80 лв. на 200 лв., с които може да се плаща и енергията, продължаване на мярката "60/40". Показахме загриженост за безработните, защото увеличихме обезщетението от 12 лв. на 18 лв. Показахме грижа към здравеопазването, тъй като се предвиди специална помощ за болниците в изостаналите райони, специална политика и към общините.

Имаме една слабост в правителството и това е нарушената координация и лоша комуникация помежду ни. Изградихме 4 равнища на комуникация и вземане на решения - лидерски съвет, Министерски съвет, председателския съвет в парламента и 18 експертни съвета по силата на коалиционното ни споразумения. Твърде много равнища на обсъждане и вземане на решения, които понякога, поради лоша комуникация помежду ни, излъчвахме различни сигнали, понякога сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази слабост трябва да преодолеем, защото тя показва несигурност, нестабилност, а ние искаме точно обратното. И мислим, че като коалиционен партньор сме точно това - искаме стабилност в коалицията и единни послания и политики.

Според нашия Национален съвет ни предстоят три важни задачи. Първо - да довършим бързо и окончателно управленската програма, която е в ход на подготовка, но я забавихме. Второ - тази управленска програма трябва да е много силно подплатена от законодателна програма. И трето - още от утре да започнем подготовка за актуализация на бюджета, тъй като растящата инфлация "изяде" част от мерките, за които преди малко оценихме, че са много положителни - мерките по доходите и борбата с бедността.

И имаме три проблема - оръжията за Украйна, присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и изборът на гуверньор на БНБ. Националният съвет препотвърждаваме следните позиции:

- БСП категорично се обявява, както и досега, против износът на оръжие, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен, че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Виждам, че често ни провокират, че не правим правилният ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира и няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре, да започнат преговори, да се нормализират отношенията не само локалните и регионалните там, но и отношенията в Европа и света, защото те доста се нарушиха в резултат на войната и санкциите. Нито в Министерски съвет като министри, нито в Народното събрание като парламентарна група, нито аз персонално като министър на икономиката и индустрията ще дадем и един глас решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие или боеприпаси за Украйна.

Така е записано в закона, че в крайна сметка след подписа на ДАНС, ДАР, на Министерство на отбраната, на Министерство на външните работи, на Министерство на вътрешните работи, за да стане факт износ на оръжие, трябва да се подпише министърът на икономиката и индустрията. Така са се стекли обстоятелствата в това правителство, че това е пост на БСП. И ви казвам отсега - нито един документ с един патрон изписан върху него няма да подпиша като министър на икономиката и индустрията. Това означава, че износът не може да тръгне освен, ако някой не иска да ме смени.

- Националният съвет препотвърди и позицията ни за Република Северна Македония. Стартиране на процес за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз да започне едва след изпълнение на двустранния договор между България и РСМ, с отчитане на националния интерес и с изпълнение на клаузите в договора, както и декларацията на Народното събрание, така и решението на Консултативния съвет по национална сигурност.

- Третият проблем - изборът на гуверньор на БНБ. Много преди да се нажежат толкова страстите ние сме заявили наша позиция, още преди 3 седмици - че управителят на Българската народна банка не бива да е човек, излъчен от политически партии в парламента и да е депутат. Това трябва да е експерт, уважаван от всички, с безспорен международен опит и авторитет. Ние положихме усилия последните дни, ще продължим да полагаме в разговори и с двете спорещи страни, с колегите от ИТН и "Продължаваме промяната", да ги убеждаваме да оттеглят и двете кандидатури и да пристъпим към единно предложение на коалицията на човек, на какъвто описахме профила.

Смятаме, че процесът по актуализацията на бюджета трябва да започне буквално от утре. Аргументите са растящите цени, инфлацията, невъзможността на семействата дори и с актуализираните доходи да посрещнат този удар. Обсъждахме няколко групи мерки, които още утре ще оформим като предложения към коалиционните партньори за обсъждане, и до Министерството на финансите ще искаме консултации по тези въпроси. Те са следните: нашите експерти и направиха умерено оптимистична прогноза за ръста на БВП и умерено песимистична и с това, което смятаме, че може да се разполага като средства за актуализацията, то се движи между 2.5 млрд и 3 млрд. лева, които да подредим в политики, които ще помогнат на хората. Предлагаме 3 сфери на разговори за актуализация:

Първа - да обсъдим регулиране на цените, чрез налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през финансов фонд, който да създадем. Като например таван на някои енергоносители, някои хранителни стоки. Има подобна практика в Испания, тези мерки се прилагат почти навсякъде.

Второ - бих го нарекла данъчен въпрос. Тук предлагаме да се обсъжда диференцирано ДДС, най-вече на регулираните цени, защото там е сигурно, че ще се намали цената. Въвеждане на необлагаем минимум като друга възможна мярка или промени в Закона за корпоративното облагане и създаване на облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества допълнително, като в този пакет включваме и държавните, и частните.

Трето - ние държим, обсъждат се в момента няколко варианта, на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход.

В тези три посоки още утре ще оформим своите предложения и изчисления и ще ги предоставим на колегите, за да започнем дискусия и да имаме по-скоро общо коалиционно решение. Ние сме готови за политическа и професионална работа, за да можем много скоро да помогнем на икономиката и на хората.

Ще коментирам нещо, което е груба манипулация и лъжа - чух от ГЕРБ, че едва ли не правителството вече е посегнало на Сребърния фонд. Сребърният фонд си е там, където трябва - в резерва и не само, че не е харчен, а за миналата година 2021 се е увеличил с 250 млн. лв. Така че подобни спекулации и манипулации ще ги опровергаваме винаги, ще държим на разумните решения, както винаги сме били в коалицията и управлението, ще държим на колегиалните, уважителните решения помежду ни като партньори, и ще търсим общи решения за коалицията и такива, каквито в най-обща степен обединяват българското общество в тези тежки кризи.