БСП ще реши дали да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“, когато види целия му състав. Тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията, който ще вземе решение. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Помолена за коментар дали адвокат Петър Илиев, чието име се спряга за премиер, е близък до БСП и дали, ако това е така, „Има такъв народ“ може да разчита на подкрепа от левицата, Нинова отговори: „Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни жалби, които сме пускали до Конституционния съд - това е така. Моля ви, на въпроси „ако“ да не отговарям сега“.

Лидерът на социалистите потвърди, че са приключили преговорите по секторни политики с „Има такъв народ“ и има висока степен на съвпадение в приоритетите между двете политически сили.

"Преговорите, които водихме по политики, приключиха вчера. Удовлетворени сме от тези преговори. Постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритетите. Продължаваме със следващите стъпки. Ще изчакаме днес обявяването на премиера, на състав на Министерски съвет и ще вземем окончателното си решение след като ги чуем и свикаме Националния съвет да се произнесем. Предварително не са ни казвали никакви имена", каза още Корнелия Нинова.

Тя уточни, че с "Има такъв народ" имат съвпадения и по червени линии, които за БСП са неолибералната политика за концесия на банка и пътища, влизането на Република Северна Македония в ЕС в противовес с българския национален интерес и Истанбулската конвенция.

На въпрос на БНР - дали вече има яснота около параметрите на потенциално споразумение за следване на политики, за каквото левицата настоява, Нинова отговори:

„Формата, по която да го направим, остава отворена. Ще продължим разговорите, но да, ние бихме искали да има споразумение, което да гарантира, че всичко това, което сме се договорили, ще се свърши“.

„Демократична България“ е помолила левицата да отложат преговорите помежду си за следващата седмица поради ангажираност, а групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ все още не е отговорила на отправената покана.

Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в проектокабинета, предложен от лидера на ИТН Слави Трифонов на 12 юли, ден след изборите. Той е юрист, магистър от СУ, преподавател по конституционно право. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Говори 4 езика, на 43 години.