Соцлидерката Корнелия Нинова потвърди, че не оттегля оставката си като лидер на партията, но призова конгресът да не променя устава и да запази прекия избор на лидер с вътрешнопартиен вот.

"Днес я потвърждавам пред вас и моля да се спре с всички манипулицаи и спекулации по тази тема. И днес я потвърждавам пред най-висшия форум на партията", заяви Нинова по въпроса за оставката.

"Постъпили са писма и резолюции, които искат отмяна на прекия избор - моля ви, не правете това, не отнемайте на членовете на партията най-демократичното право всеки да може да гласува за своя лидер", обърна се към делегатите Нинова. 

"Резултатите от изборите и моята оставка, която е факт, не трябва да пречат на бъдещето на БСП и на България", апелира соцлидерката.

В политическия си доклад пред заседанието на 50-ия конгрес Корнелия Нинова призна за катастрофалната загуба на партията на изборите, но сред причините за това изтъкна машинното гласуване и пандемията от коронавирус. Нинова се обяви за промяна в изборното законодателство с въвеждане на смесен вот - бюлетини и машини.

"Да има машинно и хартиено, смесено гласуване, с право на избор за хората", обясни соцлидерката. По думите й "машинният вот в най-голяма степен е затруднил БСП". Освен организационните проблеми в партията, като причина за загубата на парламентарните избори Нинова изтъкна и коронавирус-пандемията, която попречила на социалистите да направят традиционната си кампания и е изместила живия контакт.

"Изтощихме се от вътрешни борби - от недоволни при определяне на листите до местни битки, обидени другари не участваха в кампанията, а някои прикрито и не чак толкова работеха за други", изреди тя още оправдания за ниския резултат на соцпартията на парламентарния вот.

Според нея и грешки в медийната политика са довели до катастрофална загуба за БСП.

Лидерката на БСП отрече категорично да има война между БСП и президента, а на фона на речта й се чуваха топовните салюти в чест на инаугурацията на Румен Радев. Минути преди това конгресът на БСП отказа да гласува прекъсване на форума, за да могат да се присъединят към церемонията онези социалисти, които желаят.

Нинова изтъкна, че лично тя се ангажирала с персоналната номинация на Румен Радев, и то на два пъти, за да отхвърли "грешни манипулации", които се развили през последните години за техните отношения. "Това е кандидат, който е издигнат от БСП, и в двата случая става въпрос за това", натърти Нинова.

"Много хора се възползваха, манипулираха, внушаваха всякакви версии, за да изведат политически и лични дивиденти", обвини тя. "На полето на упреците към нас, бяхме критикувани защо критикуваме служебния кабинет и косвено това се отразява на Радев", констатира соцлидерката.

Тя припомни, че БСП е критикувала енергийната политика на служебния му кабинет и здравната на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за мерките по време на пандемията. Но, по думите й, една партия трябва да защитава интересите на хората, а не да действа конюнктурно.

"Ако управляват хора, назначени от нашия президент, за едно действие се снишаваме, ако управлява нашият опонент, става обратното. Ние не сме кръжок по интереси, не се нагласяваме според конюнктурата, искам да сме принципни, последователни независимо кой управлява - наши или чужди", обясни Нинова.

"Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас - ние сме част от управляващата коалиция в България", отчете лидерката на БСП.

Корнелия Нинова отхвърли и обвиненията, че в партийния орган в. "Дума" има уволнения под натиск на партийното ръководство.

"За "Дума" стана закономерно да избухват измислени, фалшиви скандали. Докато има БСП, ще има в. "Дума". И докато има в. "Дума", ще има БСП, закле се соцлидерката. "И всички внушения, че ръководството иска да закрива местника и че налага цензура и диктатура, не отговарят на истината. Той е най-свободният вестник в България", продължи Нинова. Тя напомни, че най-острите критици сред журналистите във вестника са били наградени от БСП на Бузлуджа.

"Нито един човек не е уволняван от вестника, колегите Дърева и Христова са автори на дума и вестникът винаги е отворен, винаги са добре дошли, никой не е уволняван. "Дума" ще съществува и ще съществува като свободна медия", обеща Нинова пред конгреса.

Соцлидерката се похвали още, че това е най-социалният бюджет, гласуван у нас, и това е благодарение на участието на социалистите във властта. 

"Толкова социален бюджет не е имало, социалните плащания са увеличени с над 30%. 20 милиарда лева за социална политика", похвали се Нинова, след като социален министър е кадър на БСП.

Тя потвърди още веднъж позицията на столетницата за неотстъпване от ветото върху еврочленството на Северна Македония и за това, че Истанбулската конвенция е противоконституционна. 

Нинова коментира и напрежението около кризата в Украйна и отношенията Русия-НАТО-САЩ, като подчерта, че социалистите не желаят страната да участва във война. 

"Този въпрос не е дискутиран в Министерския съвет и няма решение на правителството, всички изявления са лични до този момент", подчерта Нинова и настоя конгресът да обсъди темата.

"БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството в НАТО, но сме суверенна и независима държава, която взима решенията си самостоятелно. Ние не желаем да бъдем въвличани във война, настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства", формулира позицията на партията лидерката.

Тя прочете записаното в коалиционното споразумение за настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия, като помоли партньорите да се придържат към текстове, които са подписали всички заедно.

Нинова каза още, че "БСП има нужда от промяна", но апелира: "Нека не поставяме границата в БСП на млади и стари".

"За мен промяната и правенето на политика зависи не от възрастта, а от морала и моженето. Дойде това време в управлението на България да покажем морала и за какво е политиката", призова соцлидерката. По думите й моралът и доказването в управлението се постига по три начина - "идеи, хора и действия". "Имаме идеи, имаме хора, остават ни действията", обобщи Корнелия Нинова.

Снимка: Булфото