Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет Елена Йончева за водач на листата за европейските избори. Това е обявила лидерът на БСП Корнелия Нинова в реч пред съпартийците си на пленума, цитирана от пресцентъра на партията.

"Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП. Тя не само има най-много номинации на конференциите, но привлича и избиратели извън партията, което бе многократно заявено от хора, които не са част от партията или нейните традиционни поддръжници", е посочила Нинова

"Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика", смята лидерът на БСП.

"В България сме на прага не просто на поредните европейски избори. Пред нас има възможност, реална възможност, да управляваме и да променим България. Тези избори са съдбоносни за страната ни и БСП", е коментирала Корнелия Нинова. И е посочила - "нашата цел е победа на европейските избори, предсрочни парламентарни и спечелването им".

Тя е благодарила за подкрепата за излизането на Парламентарната група на "БСП за България" от Народното събрание. "БСП не може да бъде смокинов лист, зад който да се скрие новата тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-ОП", е посочила Нинова. По думите й мнозинството е нестабилно, крепи се единствено на сговор, сделки и схеми.

"ГЕРБ и Борисов превърнаха парламента в евтина търговска борса. Цяла България видя това ясно и отчетливо, благодарение на нас", е заявила Нинова. "Извън парламента БСП е по-силна и ясно разграничена от общия сговор. Нашата позиция по закона за вероизповеданията го показа", смята тя. Според Нинова наказателният вот расте. Пред БСП има реален шанс да бъдем не само опозиция, но и носители и изразители на този вот, алтернатива за обезверения българин, е посочила тя.

Смело разкрихме злоупотребите в Хасково гейт, строителството на оградата с Турция, строителството на пътища и много други конкретни случаи, които разклатиха властта и за които работиха и рискуваха много от нашите депутати и другари. Това е кауза, която може да събира, а не да разделя", е отбелязала Нинова пред съпартийците си.

"Елена Йончева се утвърди като лице на тази битка. Тя получи признание за усилията си на нашия най-висш форум - конгреса. Нейните разследвания за корупция достигнаха до европейските медии и институции", е заявила още лидерът на БСП. По думите й Йончева е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. "Не на последно място тя даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България", е посочила Нинова. "Можем да обединим усилията си - тя там и ние тук заедно да продължим тази битка", е заявила лидерът на БСП.