Участвам в състезанието. Няма предам тези, които ни подкрепят. Това е заявил в емоционална реч пред Пленума на БСП президентът на ПЕС Сергей Станишев. Днес националният съвет на партията се събра на "Позитано" 20, за да избере водача в листата за европейски избори.

БСП да гласува едновременно за първо и второ място в евролистата си е поискал от червения пленум президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той е бил подкрепен от Елена Йончева, която е основният му конкурент за водач като фаворит на ръководството. Така двамата дават знак, че не искат БСП да излезе разделена от пленума.

Да покажем, че сме обединени, а не разединени, призовал Станишев другарите си. Всеки знае силните и слабите страни и на Елена и моите, обяснил Станишев в залата. И призовал БСП да покаже и отношение към европейското семейство на ПЕС. Програмите ни съвпадат на 95%, да не акцентираме на различията, настоял той.

Президентът на ПЕС е подчертал, че важният въпрос не е "Станишев или Йончева", а как партията е стигнала до вътрешно разделение и как членовете й да изляват от тази ситуация обединени, за да спечелят изборите.

"Няма как да спечелим разединени", заявил категорично Станишев и призовал да не бъде удовлетворявано желанието на съперниците днешният Пленум да се превърне в касапница.

Сред основна причина за поява на вътрешно разделение той е посочил липсата на искрен диалог в партията за сметка на извиването на ръце. "Но нека бъдем искрени помежду си", призовал лидерът на социалистите в Европа. В подкрепа на необходимостта от повече честност Станишев е добавил и това, че червените са се докарали дотам да нямат доверие в едно тайно гласуване, като това на Националния съвет днес.

Той е обяснил още, че възприема множеството номинации от структирите като своеобразен вътрешен референдум - по подобие на обещаните от Корнелия Нинова допитвания по време на кампанията й за председател на БСП.

Президентът на ПЕС посочи два вида причини, поради които не се отказва от неуютната по думите му позиция да изглежда като човек, който се бори за пост. Те са морални и политически. Едната е отстояване на европейската ориентация на БСП, а другата - голямото доверие, което е получил при номинациите.

В словото си Станишев е споменал и съмнението в коректния характер на вътрешнопартийната кампания. "Всички знаем също така как беше провеждана. Няма да я коментирам: всеки е видял, всеки е чул различни неща. И това говори за лошата вътрешна атмосфера в нашата партия", е заявил той.

Като мотивация за успех Сергей Станишев е накарал присъстващите да си представят как след пленума заедно излизат той, Корнелия Нинова, Елена Йончева, членове на Изпълнителното бюро, но и хора от опозицията. И всички заедно заявяват, че отиват на изборите, за да ги спечелят. Президентът на ПЕС е завършил речта си с израза с категоричното "Няма как да финишираш първи на един крак".