"Поздравявам всички българи, гласували на тези избори и проявили своята гражданска активност. Благодаря на всички наши кандидати, общинските, областните структури, депутатите в българския и Европейския парламент, на Националния съвет, които се включиха в тази кампания, за да е тя силната, положителна и усмихната. Вие предложихте реални решения на хората." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП. Тя поздрави партията, че е устояла на натиска, компроматната война и на заплахите."И в тези избори цялата държавна машина беше изправена срещу вас. Бяхте подложени на заплахи, стигна се до това- да конфискуват баници като веществени доказателства, да пишат, че семействата са ви напуснали, че децата ви са се отказали от вас. Благодаря ви, че не се поддадохте на всичко това и продължихте. Благодари ви на всички вас. Страхотен национален отбор сме. Вярвам, че той ще се запази и след тези избори", допълни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че левицата печели на първи тур 34 общини, а в 56 общини и 16 района в София, Пловдив и Варна е на балотаж. Тя подчерта, че левицата отива на балотаж в 12 области. "БСП увеличава своите гласове с около 100 хиляди гласа спрямо предните местни избори. Запазваме червените си общини досега. Имаме намаление с две трети на общините, в които не сме имали общински съветници", каза Нинова. Тя добави, че БСП се завръща със сериозно присъствие в местната власт и затвърждава тенденцията от последните 3 години - спечелени президентски избори, удвоени депутати в Народното събрание и единствената партия с увеличен брой евродепутати, сега увеличена подкрепа за кметове и общински съветници от БСП.

За твърденията на Борисов, че е постигнал безапелационна победа, Нинова коментира, че безапелационна победа не се обявява със зачервено от яд лице, изсипване на обиди срещу опонента, разделение на хората и посочването им за добри и лоши- които са гласували за теб са добри, другите са лоши. "Така победа не се обявява. Победа се обявява с усмивка, а не с нерви, с жлъч и с омраза. Това е показателно като поведение. Второ, колко да е безапелационна тази победа, в която от 21 области, печелиш 9. Два пъти и отгоре си надолу. Колко безапелационна е тази победа - в някои от областите, които са ти били бастиони, си трета политическа сила, Борисов", аргументира се лидерът на БСП. Нинова даде пример с бастион на ГЕРБ като Ямбол, където те не отиват дори на балотаж. "Къде е безапелационната победа? Отиваш в София на балотаж, което не се е случвало от 14 години. Губиш общински съветници в цялата страна, в крепости на ГЕРБ. Може би не сте видели още, но ние направихме тези анализи. Губиш в Бургас, емблемата ти на управление и на добрия ти кмет - 5 съветника. БСП увеличава с двама", каза Нинова. Тя посочи, че ГЕРБ губи съветници във Варна, Русе и Благоевград. "Кое му е безапелационната победа. Безапелационно тези избори доказаха, че ГЕРБ са в тенденция да намаляват подкрепата си в България. Безепалационно БСП расте. Да, трудно е. Да, не е изведнъж, не е революционно, но расте", каза Корнелия Нинова.

Като изключително сериозен проблем Корнелия Нинова посочи огромния брой невалидни бюлетини. " На тези избори те са около 15%, това са 400 хиляди гласа. Решението на този въпрос е машинното гласуване и БСП отново ще го предложи", посочи Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна, че емблемата на тези избори е корпоративният вот, натискът и купуването на гласове. Тя се позова на изказвания на гражданите по една от телевизиите : "На единия беше зададен въпрос: Защо взехте 20 лв.?, а той каза: "Защото съм гладен и искам да ям". Бедността. Вторият на същия въпрос каза: "Защото ни е страх от всичко. В най-бедната част от България, Северозапада, ни е страх от всичко". Това е голямото предизвикателство пред всички нас : бедност, страх и репресии. Срещу това трябва да се борим в България." Нинова призова към обединение за решаване на този проблем "Обръщам се към всички - тези избори ще минат, ще дойдат други - дайте да се съберем и да решим този огромен проблем - свободен народ, без страх свободно да избира водачите си", заяви тя.

Лидерът на БСП обясни, че най-големият успех на партията ще бъде, ако хората отидат да гласуват без да ги е страх, че ще им запалят колата и ще им вземат супата. Тя се обърна към всички граждани : "Предстоят много балотажи. Обединявайте се. Не позволявайте да ви настройват и насъскват един срещу друг. Имаме обща цел - промяна на статуквото. Тази промяна започна в неделя. Нека я направим окончателно на 3 ноември. На добър час на всички кандидати", завърши Корнелия Нинова.