Джеймс О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, пристига в България следващата седмица. Това съобщи той в разговор с български журналисти в петък по повод новите американски санкции срещу български граждани.

О'Брайън бе в София в края на август 2022 г. за срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност (Американската, Германската и Швейцарската търговски камари).

По думите му той ще има консултации "за необходимите реформи в светлината на случилото се, довело до днешните санкции", подробности за които ще бъдат съобщени по-късно.

"Санкционирането на петимата български граждани води към едно нещо - корупцията. Откраднати са милиони евро от българския народ и това засяга интегритета на българската правораздавателна система. С днешното действие ние подпомагаме реформата на правораздавателната система", каза още Джеймс О'Брайън.

"Искам да подчертая, че правим това в солидарност с Европейския съюз, който настоява реформирането на правораздаването в България. Доволни сме да видим някои стъпки, предприети в тази посока в Министерството на правосъдието [в София}. Но сме разочаровани, че важно законодателство беше оставено недовършено", допълни той.

Действията на Вашингтон са в солидарност и с "нашите колеги от Великобритания" и вероятно най-важното е, че това е в солидарност с всички българи, искащи да видят реформи, каза още координаторът. "Както в правораздаването, така и да видят страната си прочистена от системна корупция, която е затиснала България от години"

Джеймс О'Брайън каза за бившия енергиен министър Румен Овчаров, бившия депутат от БСП Иван Генов и бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, че "са участвали в системна корупция в енергийния сектор и подкупите, в които са участвали, водят до кражба от властите и народа на България на стотици милиони долари".

Николай Малинов [от "Русофили"] се смята, че е замесен в даване на подкуп, позволено му беше да пътува до Москва, след като беше обвинен в шпионаж, каза О'Брайън, цитиран от "Дневник".

Владислав Горанов е участвал в схема за подкупи, давани за прокарването на законодателство в полза на конкретни лица и това е струвало на държавата значителни пропуснати приходи от данъци и такси.

"Санкционираните, от една страна, изолират тези хора от доларовата система и американската банкова система, така че сериозно им се пречи да се движат по света свободно. Забрнаява им се на тях, а в някои случаи и на близките им, да влизат в САЩ. По този начин ясно показваме кой, според нас, трябва да се възползва от финансовата ни система и да посещава нашата територия. Това е заявление за това кои са американските ценности."

"Има много други инструменти за борба с корупцията, освен санкциите, но [използването им] е избор на българското правораздаване, на европейската система и на други участници в това пространство. Но с този акт ние декларираме, че имаме твърдото намерение да се противопоставим на корупцията", обясни Джим О'Брайън.

"Бихме искали да последва приемане на новото законодателство, изисквано от Европейския съюз и бързи реформи. Защото това ще прочисти системата и няма да са нужни нови действия като днешното."