Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. Може да очакваме още двама кандидати за председател на парламента или игра с кворума, прогнозираха конституционалистите проф. Пламен Киров и доц. Наталия Киселова. 

"Всичко може да се очаква от днешното заседание. От ПП снощи не дадоха крачка назад, само оттеглиха кандидатурата си. Може да очакваме още две кандидатури. "Демократична България" и "Български възход" все още не са излъчили кандидат", заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Той подчерта, че председателят е "пръв сред равни", а функциите са му такива, че той трябва да е политически неутрален.

Вчера първото заседание на новия 48-и парламент започна с прецедент, защото партиите не можаха да изберат председател на Народното събрание. На балотаж народните представители не успяха да решат кой да е първият сред равни - Росен Желязков от ГЕРБ или Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

В търсене на решение снощи от "Демократична България" предложиха да има ротационно председателство. От ГЕРБ казаха, че са съгласни. По-късно обаче "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си. Така днес ще бъде направен нов опит за избор.

Киров каза, че може да се очаква да бъдат вкарани и други похвати с играта на кворум.

"Нашата парламентарна практика и парламентарният правилник имат странно разбиране за това кой присъства и кой отсъства в залата. На следващо място този среден бутон на пултовете за гласуване "въздържал се". От какво се въздържат?", добави той.

Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. Такова мнение изрази в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по случай неуспешният избор на председател на Народното събрание 46-ият парламент в сряда. 

След неуспеха в сряда от от Демократична България" предложиха ротационно председателство на парламента. "Това, което Христо Иванов предложи е европейска практика и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкова бързо. Това щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС", коментира доц. Киселова.

По думите й третата възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група.

Възможен и различен вот, който не е в разрес с Конституцията. "Ако гласуваме така, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - само "за" или "против", то теоретично е възможно да се гласува така", поясни експертът по конституционно право и обясни, че Конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. "Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори", посочи доц. Киселова.

Ако и тогава вотът е неуспешен, доц. Киселова е категорична: "Един трябва да отстъпи! След като ПП отстъпиха, ако отстъпят и ГЕРБ и се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят", заяви Киселова.