Конгресът на БСП може и да не констатира оставката на лидера Корнелия Нинова. Такива са нагласите през последните няколко дни, а в подкрепа на този обрат вече валят и декларации от различни партийни организации в страната с довода, че сега не е времето за това и делегатите не бива да потвърждават оставката.

С такова обръщение към участниците в заседанието на 50-ия конгрес на партията излязоха от организацията на БСП в Благоевград.

"Ползвайки се от правото ни по чл. 10 т.1 от устава на БСП ви призоваваме да гласуваме против констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП, с което няма да станем съучастници в постигане на дългосрочно преследваната цел на задкулисни сили да бъде елиминирана другарката Корнелия Нинова от ръководни постове в партията и държавата. Да възложим на НС на БСП да разработи и приеме програма за организационно укрепване на партията и за идейно и програмно развитие, съобразно новите съвременни реалности", пише в обръщението на благоевградските социалисти към делегатите на конгреса.

Месеци преди най-висшия партиен форум в партията нагласите бяха, че Нинова този път няма да се върне крачка назад и няма да оттегли оставката си. Близките около нея в ръководството на партията очакваха, че временен лидер на БСП до провеждането на вътрешнопартийния вот, ще бъде някой от двамата заместник-председатели на партията - Кристиан Вигенин или Владимир Москов. През последните няколко дни обаче това сякаш остана на заден план и настроенията на "Позитано" 20 са, че соцлидерката ще остане на поста си. От вътрешната опозиция твърдят, че това е почти сигурно, тъй като на делегатите се обещавали постове във властта и мнозинството сред тях били гарантирани гласове в нейна полза. 

Колкото и да изглежда малко вероятен, не е изключен все пак и вариантът самата Нинова да оттегли оставката си. Но доколкото това ще бъде римейк и ще я постави в неблагоприятна ситуация, по-скоро едва ли ще подходи така.

Има ли опция в устава да не се констатира оставката на лидера и какво ще се случи на конгреса - този въпрос Dir.bg отправи към трима от над 900-те делегати на партийния форум в събота - депутата Александър Симов, лидера на младежката организация на БСП Николай Бериевски и евродепутата Петър Витанов.

"Нормално е да има и такива призиви. Аз смятам обаче, че големите очаквания от този конгрес не могат да бъдат в сферата на това кой ще е лидер и кой няма да е лидер. Иска ми се това да е конгрес, на който БСП да постави проблемите, пред които се изправи и да види какъв е начинът за тяхното решаване. Да, част от решаването може би да е лидерска битка, да е нова енергия на партията, но на първо място ми се иска да има диалог, а виждайки част от озлобените реакции, се съмнявам, че едната групичка иска да комуникира и да води диалог за БСП, тя иска просто да налага някакви условия. А колкото до това дали на Корнелия Нинова ще бъде констатирана оставката, това е въпрос на решение на самите делегати", коментира Александър Симов.

"Видях призива на благоевградската организация. В интерес на истината, и от други места в страната ми се обаждат хора, които ми казват: "Стига сме се занимавали с тези неща, с вътрешнопартиен избор, към момента имаме по-важни задачи за решаване". Но това е решение, което конгресът ще вземе и затова не ми се иска да предполагам никакви хипотези", добави той.

Александър Симов като делегат на конгрес на партията

Снимка: Булфото

Лидерът на Младежкото обединение в БСП, което неведнъж е призовавало Нинова да подаде оставката си, обаче е на друго мнение - според Николай Бериевски отказът да се констатира оставката е против устава на БСП.

"На първо място приемам такива призиви като противоуставни, тъй като оставката е личен акт и след като г-жа Нинова е декларирала този акт, фактически конгресът трябва само да я констатира, той не я гласува. Тоест, всички очаквания са, че конгресът трябва да я констатира. Оставките се констатират от конгреса и няма как да се гласува оттеглянето. Няма как делегатите да вземат такова решение от името на председателя, при положение, че той вече е обявил своите намерения и е подал оставка от поста председател. Прогнозата ми е, че ще констатираме оставката на Корнелия Нинова, да поговорим за прекия избор и да дадем конкретни срокове кога той трябва да се състои, от кога до кога ще бъде кампанията и всичко останало", изрази своето мнение Бериевски.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски с президента и вицепрезидента

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Според евродепутата Петър Витанов проблемът не е уставен, а политически, и той опира до бъдещето на БСП.

"Не е въпрос на техническа или уставна опция, въпросът е чисто политически", коментира той. По повод на констатиране на оставка имаме решение на Конституционния съд и то е еднозначно - дали може да се случи нещо друго, може да се случи всичко. Въпросът тук е дали БСП ще започне да провежда откровения разговор за своето бъдеще или си заравяме главата в пясъка, като щраус", заяви Витанов.

И неговата прогноза е оставката на Нинова да бъде потвърдена в залата на НДК.

"Очаквам тя да се потвърди на място и това да бъде началото на този разговор за бъдещето на БСП, за идейното обновление, за програмното и кадрово обновление. Защото няма как да се примирим с това, че сме четвърта политическа сила на 10%, няма как. Левият избирател не може да се примири с това, че е изпреварен от ДПС", добави евродепутатът от ПЕС. Той разкри, че в БСП вече е налице сериозно разделение, но не по линия на идеи, а по оста кой е с Нинова и кой не е. "Наблюдавам от известно време, че дори хора, които се познават от 30-40 години, приятели са, близки са, съратници, другари - позволяват да ги раздели отношението към Нинова. БСП не може, не бива да сведе въпроса за своето съществуване до оставката на лидера", категоричен е Витанов. "Тук има много по-дълбоки теми, които ни свързват, и според мен тази оставка трябва да бъде констатирана и оттук нататък да се започнем да вървим по процедурата, която е предвидена", смята Петър Витанов.

Евродепутатът Петър Витанов

Снимка: офис на евродепутата

Опонентите на Нинова нямат намерение да искат промени в устава на БСП за връщане на опцията за избор на лидера от конгреса. Точно обратното пък очакват от тях нейните поддръжници, както и да бъде повдигнат въпросът с уволненията във в. "Дума".

"Аз съм убеден, че темата ще бъде поставена, но тя и в момента се поставя по истеричен, неверен, подъл и манипулативен начин", коментира депутатът Александър Симов, също бивш кадър на "Дума" и бивш колега на Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев, чието отстраняване от вестника предизвика вълна от възмущение далеч извън редиците на левицата. Дърева бе отстранена заради открити критики към политиката на Корнелия Нинова, Христова - заради писмото до пленума на партията, в което 30 журналисти от партийния орган се оплакаха от намеса на ръководството върху редакционната политика. Повод за натиска бе критичен коментар на зам.главния редактор Георги Георгиев, който пък напусна сам вестника.

По този повод делегацията на БСП в ЕП излезе с декларация, в която изрази несъгласието си с посегателството върху свободата във в. "Дума, като напомни, че никое ръководство на столетницата досега не си позволявало подобно нещо.

"Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник "Дума" никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на "Дума", заявиха българските евродепутати от ПЕС, начело с нейния президент Сергей Станишев.

Очакванията са, че макар и извън дневния ред, по време на конгреса петицията в подкрепа на Дърева и Христова и срещу чистката в "Дума" ще бъде поставена на дискусия от възмутени членове на БСП.

Мнозина социалисти, които трябва да присъстват на заседанието на конгреса, пък се оплакват, че до петък следобед, само часове преди конгреса, не са получили никакви конгресни документи, които по традиция се изпращат предварително и достатъчно рано.

"Възможно е някой да предложи промяна в устава, но не очаквам да бъде прието, защото има хора, които считат, подобно на Крум Зарков /б.а. - единственият, направил заявка да се кандидатира за лидерския пост/, че оставката трябва да бъде констатирана, но, че процедурата трябва да продължи с пряк избор. Аз самият също по-скоро възприемам подход, не защото е идеален, а защото в крайна сметка преди година и половина съумя да включи в решаването на един от най-важните партийни въпроси всички членове на БСП и това не бива да се пренебрегва", коментира Петър Витанов, един от подписалите декларацията на евродепутатите социалисти срещу погазването на редакционната свобода в "Дума" и пресата на ръководството спрямо журналистите.

Засега е ясно, че официалните точки в дневния ред на конгреса са политическият доклад на Нинова и ръководството, констатирането на оставката й, евентуално насрочване на вътрешнопартиен избор, ако се стигне до него, и попълване на състава на Националния съвет.

Някои от делегатите на форума пък изобщо не възнамеряват да отидат - едни, защото са болни от коронавирус или в карантина, други ще бойкотират конгреса, като сред тях е и бившият соцлидер Михаил Миков, макар и делегат по право. На партийното мероприятие ще се допускат само делегати със зелен сертификат, а онези, които нямат, ще могат да си направят тестове преди да влязат в Зала 1 на Двореца. Ръководството се е погрижило на първия етаж на НДК да има разположена мобилна лаборатория, където делегатите да се тестват и да бъдат допуснати до залата.

Големият сблъсък между ръководството на БСП и опонентите на соцлидерката ще избухне още на старта на форума, когато традиционно започват споровете по дневния ред. Очаква се несъгласните с партийното ръководство да напуснат демонстративно конгреса и да направят показно на Корнелия Нинова, като отидат на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова - тя започва час след началото на партийния форум.

Дали с констатирана лидерска оставка, или без, отсега е видно, че 22 януари няма да сложи точка на вътрешните трусове в партията и няма да реши лидерския въпрос - най-малкото, защото дори и да бъде потвърдена оставката на Корнелия Нинова, следват 60 дни до прекия партиен избор.

"На мен наистина много ми се иска да излезем извън рамките на тази оставка и да започнем да говорим за промяната, за нуждата от идеология. Ако щете, за това, което се случва само на няколко хиляди километра от нас. Виждате ескалирането на напрежението между НАТО и Русия. Да, не е залегнало в дневния ред, но то е част от онзи голям разговор - БСП трябва да има отговори на всички тези предизвикателства и въпроси", категоричен е Петър Витанов.