Първо в декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението "кървавата история на комунизма в България" да бъде изучавана от децата ни.

"Г-н министър, другарите отляво няма как да ви го простят, в България БСП приема с гордост цялата история на Българската комунистическа партия, изпълнена с масови убийства и концлагери, унищожаване на елита. Очевидно БСП има проблеми с демокрацията", заяви депутатката Галя Захариева от името на парламентарната си група, цитирана от БТА.

Тя декларира пълната подкрепа за Вълчев и неговия екип, "защото образованието е основен приоритет за правителството на Бойко Борисов, а министерството изцяло работи за изпълнение политиките на ГЕРБ".

"Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи, се казва още в текста на декларацията", подчерта Захариева.

И упрекна и извънпарламентарните десни партии, които не реагират, а в същото време се определят като автентично десни.

"Странно спотайване, било, защото те няма как да обяснят защо, когато до 2001 г. са разполагали с цялата власт, не са въвели минимална лустрация, обективно изучаване на историята, защо не са били изобличени напълно доносниците, а вместо това са им били дадени предприятия. Тъй като ГЕРБ са широко скроени демократи, за пореден път подаваме ръка и предлагаме да застанем всички твърдо зад европейското бъдеще на родината", завърши изявлението депутатката.

Последва отговор на БСП, в който Валери Жаблянов посъветва ГЕРБ да премине през вътрешен катарзис, за да стигне до онази демократична чистота, за която призовава всички народни представители, тъй като ръководството и на ПГ, и на самата партия са съпричастни с бившия комунистически режим.

"БСП нито в едно свое действие не е прибягвала и не е допускала нарушаване на конституцията като път за налагане на демокрацията. Левицата, като привърженик, един от стожерите на конституционния ред, призовава мнозинството да не разграничават конституцията и демокрацията. Ако ГЕРБ и ръководството му разбере тази проста аксиома, ще влязат в добрите европейски дясноцентристки партии", подчерта социалистът.

Той се върна и на неприетата оставка на Делян Добрев и вчерашното становище на Конституционния съд по казуса, че това е било противоконституционно.

"ГЕРБ нарушава конституцията с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев", коментира Жаблянов.

На свой ред Добрев атакува Елена Йончева, заради които твърдения по Кумгейт той подаде оставка, а после я оттегли - да отговори дали е съдружник в офшорка и има ли отношение към източването на КТБ.

"Ако не може да отговори, да си подаде оставката", призова бившият енергиен министър.